Απορρίφθηκε το αίτημα Πολάνσκι να γυρίσει στις ΗΠΑ χωρίς να φυλακιστεί

Απορρίφθηκε το αίτημα Πολάνσκι να γυρίσει στις ΗΠΑ χωρίς να φυλακιστεί

Δικαστής του Λος Άντζελες απέτρεψε νέα προσπάθεια του Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι να κλείσει την υπόθεση βιασμού ανήλικης, που τον κρατά μακριά από τις ΗΠΑ από το 1977.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Σκοτ Μ. Γκόρντον απέρριψε την έφεση των δικηγόρων του σκηνοθέτη, στην οποία αναφέρεται ότι ο Πολάνσκι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αν λάβει εγγυήσεις, ότι δεν θα εκτίσει περισσότερο χρόνο φυλάκισης, σύμφωνα με το BBC. Ο δικαστής τόνισε ότι η έφεση του εναγόμενου και τα συναφή αιτήματα απορρίπτονται. Σημείωσε ακόμη ότι άλλα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Εφετείου της Καλιφόρνια έχουν αποφανθεί ότι ο Πολάνσκι είναι φυγόδικος και πρέπει να επιστρέψει στο Λος Άντζελες για να του επιβληθεί ποινή.

Για ακόμη μία φορά, δικαστής αποφαίνεται ότι ο Πολάνσκι δεν μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη από μακριά, ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη φυγοδικία και να επιστρέψει στις ΗΠΑ από το Παρίσι, αν θέλει επίλυση της υπόθεσης. «Ο Πολάνσκι δεν μπορεί να ζητάει την επιείκεια του Δικαστηρίου και ταυτόχρονα το περιφρονεί», αναφέρει ο δικαστής στην απόφασή του, σύμφωνα με το Page Six. Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης «ως διασημότητα με οικονομική άνεση».

Ο σκηνοθέτης κατηγορήθηκε για έξι κακουργήματα το 1977 για την υπόθεση αποπλάνησης 13χρονης. Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι νάρκωσε με σαμπάνια και ηρεμιστικό χάπι και βίασε 13χρονο κορίτσι στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στις 10 Μαρτίου του 1977. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την παρέσυρε εκεί με το πρόσχημα της φωτογράφησης για τη γαλλική Vogue.

Ο Πολάνσκι έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα, δήλωσε ένοχος για σεξουαλική επαφή με ανήλικη και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν. Όμως έφυγε από το Λος Άντζελες λίγο πριν την καταδίκη του, το 1978. Από τότε τα ταξίδια του περιορίζονται σε τρεις χώρες, την πατρίδα του Γαλλία, την Ελβετία και την Πολωνία.

Το θύμα έχει δηλώσει ότι τον συγχώρεσε και ότι θεωρεί πως η υπόθεση πρέπει να κλείσει. Ο Ρομάν Πολάνσκι έχει επιδιώξει να δώσει τέλος στην υπόθεση πολλές φορές χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος στο δικαστήριο. Ο 83 ετών σκηνοθέτης εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι είναι θύμα κακοδικίας, επειδή το 1977 ο δικαστής, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση του πρότεινε συμφωνία βάσει της οποίας ,αν ομολογούσε πως είναι ένοχος, θα περνούσε μόνο 48 μέρες στη φυλακή και στη συνέχεια θα ήταν ελεύθερος.

Ο σκηνοθέτης έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να πείσει τα αμερικανικά δικαστήρια να ανοίξουν τη σφραγισμένη συμφωνία που είχε κάνει με τον δικαστή Λόρενς Ρίτενμπαντ, ο οποίος δεν είναι πλέον εν ζωή. Σύμφωνα με τον Πολάνσκι, τελικά ο δικαστής Λόρενς Ρίτενμπαντ υπαναχώρησε από αυτή τη συμφωνία. Ο σκηνοθέτης έμεινε 42 μέρες στη φυλακή του Τσίνο στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια ο δικαστής ανασκεύασε την αρχική του απόφαση και διέταξε τη φυλάκιση του Ρόμαν Πολάνσκι για 50 χρόνια. Τότε ο σκηνοθέτης διέφυγε από τις ΗΠΑ και από τότε ζει στο Παρίσι.

Ο συνήγορος του Πολάνσκι, Χάρλαντ Μπράουν αναφέρει πως στην απόφαση του δικαστή Γκόρντον δεν θίγεται το κεντρικό ζήτημα, η κακοδικία από προηγούμενους δικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ο Πολάνσκι επικαλείται email που αντάλλαξαν δικαστές, στα οποία αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να επιστρέψει στο Λος Άντζελες για να εκτίσει την ποινή του. «Φαίνεται πως επιχειρείται μια ακόμα συγκάλυψη», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του και σημείωσε ότι στόχος των προσπαθειών του είναι να διαπιστωθεί αν το δικαστικό σύστημα μπορεί να διορθώσει προηγούμενα σφάλματα στην υπόθεση και αν είναι «σε θέση να θεραπεύσει τον εαυτό του». Ο δικαστής Γκόρντον απέδειξε ότι δεν μπορεί να το κάνει» υπογράμμισε ο συνήγορος του σκηνοθέτη.

Η απόφαση του δικαστή Γκόρντον αναφέρει ότι ο Πολάνσκι και ο Μπράουν «δεν παρουσίασαν επαρκή αξιόπιστα, αποδεκτά, αποδεικτικά στοιχεία ή νομικά επιχειρήματα που να δικαιολογούν το αίτημα της απαλλαγής». Προηγούμενες αποφάσεις δικαστών αποσαφηνίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να εξεταστούν οι ισχυρισμοί του Πολάνσκι για κακοδικία είναι να επιστρέψει στο Λος Άντζελες για την απαγγελία της απόφασης του δικαστηρίου. Αυτό πιθανότατα συνεπάγεται τη σύλληψη και τη φυλάκισή του έως τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Ο Μπράουν υποστηρίζει ότι ο εγκλεισμός του Πολάνσκι στη φυλακή και ο κατ’ οίκον περιορισμός στην Ελβετία κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας έκδοσής του στις ΗΠΑ, το 2009 και το 2010 σημαίνει ότι ο σκηνοθέτης έχει ήδη εκτίσει την ποινή του.

Ο Ρομάν Πολάνσκι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του «Ο Πιανίστας» το 2002.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter