Απορρίφθηκε το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, από το Συμβούλιο Εφετών

Απορρίφθηκε το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, από το Συμβούλιο Εφετών

Απορρίφθηκε τελικά μετά και την αρνητική εισήγηση της εισαγγελέως Κυβέλου από το δικαστικό συμβούλιο Εφετών και το τρίτο αίτημα έκδοσης της Άγκυρας για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Νωρίτερα, η Εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου, είχε προτείνει να απορριφθεί και το τρίτο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλέστηκε τις σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, για να επαναλάβει ότι σε περίπτωση έκδοσης οι οκτώ αξιωματικοί δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

“Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα δεν γίνεται επίκληση νέοων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία, είπε η εισαγγελέας. Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επιςήμανε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν πορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγλη από τα δεδομενα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοςής τους.

Με την έναρξη της διαδικαςίας εξετάστηκαν ώς μάρτυρες ο πρώην Γ.Γραμμ. Του υπουργείου Δικαιοςύνςη ακι Αντιπρόεδρος της ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιαννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας απόστολος Δοξιάδης

Στις καταθέσεις τους αναφέρθηκαν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την απόλυση περισσοτέρων από 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη. “Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε” επεσήμαναν οι μάρτυρες.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος έχει το βάρος να αποδείξει αυτό για πράγματα που έχουν ηδη κριθεί με αποφάσιες του Αρείου Πάγου.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

“Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας”, είπε ενδεικτικά ένας από τους οκτώ.

Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter