Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια το αίτημα της άρσης ασυλίας κατά των 14 βουλευτών της ΝΔ – μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, που κατέθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών και Θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.
Την απόρριψη της άρση της ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ ψήφισαν 158 βουλευτές , έναντι 36 που τάχθηκαν «υπέρ», ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν συνολικά 76 Βουλευτές. Στην ονομαστική ψηφοφορία συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές.
Η μηνυτήρια αναφορά και το εισαγγελικό αίτημα για την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ που συμμετείχαν στην σύνθεση της Ειδικής Προκαταρτικής Επιτροπής για τον πρώην Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο αφορούσε στους: Παναγή Καππάτο, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιο Βρεττάκο, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιο Ζεμπίλη, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρίας-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Νεοκλή Κρητικό, Περικλή Μαντά, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, Θωμαΐδα Οικονόμου, Σταύρο Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.
Οι θέσεις των κομμάτων
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε «δύο παραδοχές. Η πρώτη είναι ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, πολύ περισσότερο η λειτουργία του Κοινοβουλίου. ‘Αρα, δεν μπορεί η δική μας παράταξη να υπερψηφίσει μια αίτηση άρσης ασυλίας, η οποία ποινικοποιεί με όρους μάλιστα “εσχάτης προδοσίας” και “κατάχρησης εξουσίας”». Η δεύτερη, όμως, αναγκαία παραδοχή είπε ο κ. Μάντζος είναι «πως η παραβίαση του Συντάγματος δεν είναι βουλευτικό καθήκον. Η λειτουργία των Προκαταρτικών Επιτροπών δεν είναι ίδια με τις υποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών ή των Μνημονίων, αλλά εδώ αφορά λειτουργία των οργάνων της Βουλής και συνέχονται με την λειτουργία της Δικαιοσύνης». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα είναι ενιαίο και ιερό για όλους μας και κανένας δεν πρέπει να κατηγορεί με χαρακτηρισμούς για «μαύρες ημέρες», όπως κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επειδή στην Επιτροπή Δεοντολογίας όταν συζητήθηκε το αίτημα τοποθετήθηκε με το «παρών». Καταλόγισε στους 14 βουλευτές της ΝΔ ότι «ερμήνευσαν το Σύνταγμα κατά το δοκούν και το παραβίασαν».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος χαρακτήρισε την συζήτηση αυτής της άρσης ασυλίας «ως μια σημαντική στιγμή και θα πρέπει να θέσουμε “τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων” και “οφείλουμε να είμαστε απολύτως καθαροί σε θέματα συνταγματικής τάξης». Τόνισε πως το Σύνταγμα παρέχει απόλυτη προστασία του Βουλευτή και κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα του στην προσωπική γνώμη και υπό αυτή την έννοια δεν διώκεται για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ της αναγνώρισης στον Βουλευτή της ανεξαρτησίας του και της συνταγματικής εκτροπής που τελέσθηκε από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας με “μάνιουαλ” στις Προκαταρτικές Επιτροπές, τόσο για τον κ. Τριαντόπουλο όσο και τον Κ. Καραμανλή», σημειώνοντας ότι «γι αυτό οι βουλευτές της ΝΔ έχουν πολιτική ευθύνη». Και πρόσθεσε ότι «τόσο ως ΣΥΡΙΖΑ, που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι “είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος”, αλλά και ως Αριστερά που υπήρξαμε θύματα του παρα-Συντάγματος, με την ψήφο μας που θα είναι το “παρών”, αυτό αναδεικνύουμε»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκας είπε ότι «οι 14 βουλευτές της ΝΔ εγκαλούνται πολιτικά για την στάση που κράτησαν στην Προκαταρτική Επιτροπή για τον κ. Τριαντόπουλο, όχι για μια απλή έκφραση γνώμης ή για μια οποιαδήποτε ψήφο, αλλά για τη στάση που τήρησαν και έκλεισαν άρον – άρον τις εργασίες της Επιτροπής παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις που είχαν από το Σύνταγμα». Απέδωσε την αιτία του προβλήματος στο Νόμο περί ευθύνης Υπουργών που αναθέτει την άσκηση δίωξης ή όχι κατά Υπουργού, στην εκάστοτε πλειοψηφία, όπως στους συσχετισμούς διορισμού των μελών στην συγκρότηση των Προκαταρτικών Επιτροπών υπέρ της εκάστοτε πλειοψηφίας.
Ο κ. Γκιόκας χαρακτήρισε προκλητικές τις συγκρίσεις για τις μηνύσεις κατά βουλευτών που είχαν κατατεθεί για όσους ψήφισαν τα Μνημόνια και την συμφωνία των Πρεσπών, που τις είχε καταψηφίσει το ΚΚΕ, αλλά υποστήριξε ότι «εδώ μιλάμε για άλλο πράγμα, για την παράκαμψη της συνταγματικής υποχρέωσης που είχαν οι βουλευτές – μέλη της Προκαταρτικής για να ακολουθήσουν τις γνωστές μεθοδεύσεις συγκάλυψης» Το ΚΚΕ είπε παρά ταύτα θα ψηφίσει «παρών» και το αιτιολόγησε λέγοντας ότι το θέμα «δεν λύνεται με όρους ποινικοποίησης και ποινικού καταλογισμού αδικημάτων που διευκολύνουν την Κυβέρνηση να το παίζει από θύτης – θύμα αδυνατίζοντας το λαϊκό αίτημα για κατάργηση του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, που θα πρέπει να αναθεωρηθεί κατά την Συνταγματική Αναθεώρηση»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «Παρών», καθώς, όπως είπε, « εδώ κατά την άποψή μας υπάρχει μια πραγματική, νομική, συνταγματική αντινομία. Από τη μια πλευρά πράγματι το Σύνταγμα προβλέπει την απόλυτη προστασία του Βουλευτή για γνώμη ή την ψήφο του, αλλά από την άλλη πλευρά αυτό που θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η λειτουργία της Προκαταρτικής Επιτροπής δεν αποτελεί μια τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η θέση της Νέας Αριστεράς είναι ότι «τέτοιες αντινομίες, συνταγματικές και νομικές αντινομίες, δεν μπορούν να επιλυθούν από τη δικαστική εξουσία, από τη μετατροπή της Πολιτείας σε Κράτος- Δικαστών. Τέτοιου είδους αντινομίες επιλύονται με πολιτικά και συνταγματικά μέσα, με πολιτική αντιπαράθεση ακόμη και με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος». Ξεκαθάρισε ότι «εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τις αντισυνταγματικές ενέργειες των μελών της επιτροπής Τριαντόπουλου, ενέργειες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την πορεία ως πολιτικό και ηθικό στίγμα». Υποστήριξε ότι το «μοντέλο Τριαντόπουλου» για τη λειτουργία των Προκατρατικών Επιτροπών της Βουλής «παραβιάζει το Σύνταγμα» και ανέφερε ότι «στο ποινικό αδίκημα της κατάχρησης εξουσία» εμπίπτουν και «οι πράξεις ή παραλείψεις του Βουλευτή που είναι μέλος μιας επιτροπής που έχει προανακριτικές αρμοδιότητες και οι ενέργειές τους και η ψήφος τους μπορεί να οδηγήσουν σε απαλλαγή κατηγορουμένων, χωρίς την δυνατότητα να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες που τους αναλογούν».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης Σπύρος Τσιρώνης υποστήριξε ότι η στάση των βουλευτών της ΝΔ και των συστημικών κομμάτων «αφήνει την υποψία κατευθυνόμενων ψήφων βουλευτών κάτι που δημιουργεί κακό προηγούμενο σύμφωνα με το άρθρο 61 του Συντάγματος». Το Σύνταγμα είπε «δεν μπορεί κανένας το επικαλείται κατά το δοκούν και αλά κάρτ κατά τα συμφέροντα του Μαξίμου» και κατηγόρησε τους 14 ότι «με τη στάση και την ψήφο τους δεν επέτρεψαν στην Προκαταρτική Επιτροπή να επιτελέσει το έργο και το καθήκον της». Εμείς, είπε, ως κόμμα «δεν θα γίνουμε συνένοχοι» και θα ψηφίσουμε υπέρ της άρσης της ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι αυτό που κρίνεται σήμερα είναι εάν θα αρθεί η ασυλία των 14 βουλευτών της ΝΔ, ώστε να διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη το μπάζωμα μιας ποινικής δικογραφίας που έκαναν ή εάν θα προστατευθούν για αυτές τις ενέργειές τους. Πίσω είπε η πρόεδρος από τους 14 είναι ολόκληρη η Κυβέρνηση και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που παρεμπόδισε τις ποινικές ευθύνες Τριαντόπουλου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε πως η δια της ψήφου παρεμπόδιση της λειτουργία της Προκαταρτικής Επιτροπής δεν έχει να κάνει με δίωξη έκφρασης ψήφου ή γνώμης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι «έχετε μετατρέψει την πολιτική ζωή σε αξιόποινη δράση, την κοινοβουλευτική ιδιότητα και εξουσία σε μορφή συνέργειας και συναυτουργίας και παραυτουργίας σε βαρύτατα ποινικά αδικήματα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «δεν είναι δικαίωμά σας να παραχωρείτε τα δικαιώματα διερεύνησης της Προκαταρτικής Επιτροπής στην Δικαιοσύνη που προσχωρήσατε και κάνατε». Σε κάθε σας πράξης ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης «καταγράφεται ο δόλος σας για την αποφυγή των ευθυνών σας, καθώς και της άνεσης που έχετε για την εξασφάλιση της προστασίας σας από το επιβεβλημένο που είναι η ποινική σας διερεύνηση». Δεν μπορεί, πρόσθεσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, «από βουλευτές της ΝΔ να ακούμε ότι «θα πρέπει να ντρέπεται η κυρία Καρυστιανού για την μήνυση που κατέθεσε, η οποία έχασε την κόρη της που έχασε τη ζωή της όπως και όλοι οι άλλοι γονείς. Αλήθεια, έχετε χάσει κάθε μέτρο; Δεν έχετε όριο την ξεδιαντροπιά σας;» . Η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι νομικά είναι παραδεκτά τα αδικήματα της μηνυτήριας αναφοράς, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στα σχετικά άρθρα του Π.Κ. και δήλωσε πως «σύμφωνα με την συνείδησή μας, αυτή μας επιβάλει να ψηφίσουμε υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντέδρασε στις διακοπές και παρατήσεις του προεδρεύοντα Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Γεωργαντά ότι έχει υπερβεί κατά το χρόνο ομιλίας και να μην γράφεται στα Πρακτικά όσα συνέχιζε να λέει και του απάντησε πως «είστε οι χειρότεροι φασίστες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης αντέτεινε, σε όσους εγκάλεσαν τους 14 βουλευτές της ΝΔ για την ψήφο τους, ότι «η ανεξαρτησία της ψήφου του Βουλευτή με το άρθρο 68 του Συντάγματος δεν είναι προνόμιο, αλλά εχέγγυο προστασίας του ίδιου του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος».
Επισήμανε ότι η ΝΔ είχε καταψηφίσει τις αντίστοιχες περιπτώσεις άρσης ασυλίας και το 2017 επί πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ για τα Μνημόνια, όταν είχαν κατηγορηθεί 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το 2020 επί πλειοψηφίας της ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών που είχαν κατηγορηθεί εναντίον των τότε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλο οι πολιτικές διαφωνίες και άλλο οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία βουλευτών για τις θέσεις και ψήφους τους». Ο κ. Καιρίδης, σχολίασε ότι «εάν υποστηρίζετε ότι θα πρέπει να διωχθούν οι 14 βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με την λογική θα πρέπει να διωχθούν και οι 157 βουλευτές της ΝΔ για εσχάτη προδοσία προκειμένου να αντιληφθούμε την πόρτα του φρενοκομείου που κάποιοι εδώ θέλουν να ανοίξουμε, εδώ στην εθνική μας αντιπροσωπεία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ παρατήρησε ότι «δυστυχώς η Αντιπολίτευση κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο… κατηγορεί την Κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος και εάν αυτές οδηγούσαν σε κατηγορίες εσχάτης προδοσίας δεν θα είχε απομείνει τίποτα όρθιο από την πολιτική μας ζωή και αυτό ειδικά να το σκεφτούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που λένε ότι εκφράζουν τον ορθό λόγο, την μετριοπάθεια και την ευπρέπεια».
Ο κ. Καιρίδης, κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που ψήφισε «παρών» να προσέχει σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνει να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες κινούμενο «μεταξύ της σοβαρότητας και της φαιδρότητας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι «στην Τουρκία οι βουλευτές διώκονται για τις απόψεις τους» και όσοι τα υποστηρίζουν αυτά «θέλουν μια Ελλάδα αλα τούρκα…».
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης και Βορίδης κρύβονται πίσω από το άρθρο 86, που έλεγαν ότι πρέπει να αλλάξει
Μητσοτάκης και Βορίδης κρύβονται πίσω από το άρθρο 86, που έλεγαν ότι πρέπει να αλλάξει
Ο Σκέρτσος πανηγυρίζει τις ανύπαρκτες επιτυχίες της κυβέρνησης
ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τι λέει η Κομισιόν