Απορριπτική εισαγγελική πρόταση για την αίτηση αποφυλάκισης του Δ. Κουφοντίνα

Απορριπτική εισαγγελική πρόταση για την αίτηση αποφυλάκισης του Δ. Κουφοντίνα

Με μία πρόταση η οποία ανατρέπει βασικές αρχές του ποινικού δικαίου, όπως καταγγέλλουν νομικοί κύκλοι, η αρμόδια εισαγγελέας Λαμίας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο κρατούμενος είχε αιτηθεί την υφ’ όρων απόλυσή του, τον περασμένο Αύγουστο.

Η πρόταση χαρακτηρίζει δικαιοπολιτικά απαράδεκτη τη μέχρι τώρα άποψη που επικρατεί στην νομολογία σύμφωνα με την οποία εφαρμόζεται ο νόμος αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις (άρθρο 2 του Π.Κ.) και αντίκειται στους σκοπούς πρόληψης του εγκλήματος και έτσι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Αυτό που ισχύει σύμφωνα με την ευμενέστερη διάταξη είναι ότι ο συσσωρευμένος χρόνος έκτισης ποινής είναι τα 19 χρόνια ενώ η εισαγγελέας πορεύεται με τον μεταγενέστερο Ποινικό Κώδικα που ορίζει ότι οι πολυϊσοβίτες δύνανται να αποφυλακιστούν με όρους αφού συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής.

Με αυτόν τον τρόπο ανατρέπεται και το άρθρο 465 του Π.Κ. το οποίο ορίζει πως «οι διατάξεις του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα για τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική ποινή, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρο εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος».

Η αρμόδια εισαγγελέας στην πρότασή της κάνει λόγο για κενά νομού του Π.Κ. και δεν βρίσκει νόμιμο έρεισμα στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

«Πρόταση – μνημείο» που «θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια», χαρακτήρισε την εισαγγελική εισήγηση η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, μιλώντας στο documentonews.gr.

Αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter