Αποστολή στην Τουρκία: “Κόκκινο” το προεκλογικό θερμόμετρο πριν το δημοψήφισμα

Αποστολή στην Τουρκία: “Κόκκινο” το προεκλογικό θερμόμετρο πριν το δημοψήφισμα

Κόκκινο χτυπάει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Τουρκία, μόλις δύο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας.

Η πολιτική αντιπαράθεση και η πόλωση βρίσκονται στα ύψη. Στους κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης, όπου κι αν γυρίσει κανείς το κεφάλι του βλέπει σχεδόν αποκλειστικά αφίσες υπέρ του “ναι”. Οι περισσότερες έχουν πορτρέτα του Ταγίπ Ερντογάν με συνθήματα υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, που παροτρύνουν τους Τούρκους να ψηφίσουν “ναι” για την σταθερότητα και την πατρίδα.

Η προβολή δεν είναι η ίδια για όσους είναι υπέρ του “όχι”. Νεαροί Τούρκοι μοιράζουν φυλλάδια και επιχειρούν να μιλήσουν με περαστικούς σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως την πλατεία Ταξίμ. Με δυνατή μουσική επιδιώκουν να συγκεντρώσουν την προσοχή των Τούρκων αλλά δεν διαθέτουν τα ίδια μέσα διαφήμισης.

Η εικόνα στα κεντρικά καφέ είναι εντελώς διαφορετική. Εκεί συναντά κανείς μία Τουρκία διχασμένη, σκυθρωπή και γεμάτη διλήμματα ενόψει δημοψηφίσματος. Οι προεκλογικές συζητήσεις φουντώνουν και για πρώτη φορά οι Τούρκοι δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν. Με όσους συζητήσαμε συμφώνησαν μόνο σε ένα σημείο: κάθε ψήφος την Κυριακή μετράει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος και αυτό είναι που ανεβάζει περαιτέρω τους τόνους και την ένταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter