Αποχαιρέτα τις Πρέσπες που χάνεις

Αποχαιρέτα τις Πρέσπες που χάνεις

Εφιάλτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η τυχόν επάνοδος των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία.

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω του ορατού ενδεχομένου επιστροφής των σκληρών του VMRO-DPMNE (αλλά ομογάλακτων στο ΕΛΚ) στην εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία. Το γαλλικό βέτο στη διεύρυνση της ΕΕ με τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, η ανακοίνωση της παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ στις 3 Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 12 Απριλίου έβαλαν φωτιά σε ένα ήδη καυτό σκηνικό στο γειτονικό κράτος.

Η δημοσκόπηση του Europe Elects (πριν από το βέτο Μακρόν) που δείχνει το VMRO-DPMNE έξι μονάδες μπροστά από το SDSM του Ζ. Ζάεφ ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει όσους προειδοποιούσαν από το καλοκαίρι του 2018 τον σημερινό πρωθυπουργό και τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην κατουράει στη θάλασσα γιατί θα το βρει στο αλάτι».

Εφαρμογή στα χαρτιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών, με περιθωριοποιημένο επί της ουσίας τον Νίκο Δένδια, ακούγονται ήδη οι πρώτοι ψίθυροι για ελλιπή έως μηδενική παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας από την Αθήνα.

«Ούτε ειδικό προσωπικό έχει σταλεί στην πρεσβεία μας στα Σκόπια» λέει με νόημα διπλωμάτης που έχει εργαστεί για τη συμφωνία, «όπως ένας ειδικός εμπειρογνώμονας που να γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις ή ένας νομικός που να παρακολουθεί τα νομικά της υλοποίησης, ούτε νέοι διπλωμάτες και εμπορικοί ακόλουθοι, ενώ ακόμη να συγκροτηθεί στην Αθήνα η ειδική επιτροπή παρακολούθησης της υλοποίησής της προκειμένου να δίνεται καθημερινή αναφορά στην πολιτική ηγεσία». Εργο της εν λόγω επιτροπής θα ήταν και η ενημέρωση του γγ του ΟΗΕ καθώς και άλλων διεθνών οργανώσεων για τυχόν παραβιάσεις της συμφωνίας και η ταυτόχρονη διαβούλευση και ο έλεγχος με τις υπηρεσίες της Βόρειας Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα που Αθήνα και ΥΠΕΞ επιδεικνύουν εγκληματική αμέλεια στην παρακολούθηση της συμφωνίας ο εφιάλτης της επιστροφής του φυγόδικου Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία του Ορμπάν ζωντανεύει στην Αθήνα.

Ο πρώην ΥΠΕΞ και αντικαταστάτης του Γκρούεφσκι Αντόνιο Μιλόσοσκι ήταν όσο σαφής χρειαζόταν. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αφού τόνισε ότι «η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι “κλινικά νεκρή” και οι ελπίδες της χώρας για ένταξη έχουν αποδυναμωθεί», χτύπησε συναγερμό για τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα λέγοντας ότι υπάρχει τρόπος να επανέλθει το παλιό όνομα «Μακεδονία», όπως για παράδειγμα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να κηρύξει τη συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη. Το ενδεχόμενο είναι πολύ δύσκολο αφού πρόκειται για διμερή συμφωνία υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, αλλά δεν είναι απίθανο. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Φίδια ζώνουν την Αθήνα

Το ερώτημα είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό: σε μια τέτοια περίπτωση τι θα πράξει η Αθήνα; Με ποια όπλα θα αντιμετωπίσει τον βόρειο γείτονα αν, για παράδειγμα, ο τελευταίος αρχίζει να βαφτίζει εκ νέου δρόμους και αεροδρόμια «Φίλιππο» ή «Μέγα Αλέξανδρο»; Ακόμη χειρότερα, ποια διπλωματικά εργαλεία θα έχει στα χέρια της σε περίπτωση που τρίτες χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία (συνεργάζονται στη Συρία) που την έχουν αναγνωρίσει ως «Μακεδονία» επανέλθουν στο «γήπεδο» των δυτικών Βαλκανίων από το οποίο αποχώρησαν λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών;

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο για την Αθήνα και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οι σχέσεις του VMRO-DPMNE με την αλβανική μειονότητα στη χώρα είναι κάκιστες. Η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και έναρξης των ενταξιακών κεφαλαίων στην ΕΕ κρατούσε εν υπνώσει τη σκληρή της πτέρυγα. Η απώλεια της προοπτικής αυτής θα ενεργοποιήσει εθνικιστικά σενάρια τύπου Μεγάλης Αλβανίας.

Και ο εφιάλτης για την κυβέρνηση, με ανοιχτή την «πειρατική» συμπεριφορά Ερντογάν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, δεν σταματά εδώ. Υπάρχει και χειρότερο σενάριο. Η διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, είπε ο Γενς Στόλντενμπεργκ μόλις την περασμένη Δευτέρα, «βρίσκεται σε καλό δρόμο» και συνέχισε: «Ανυπομονώ να γίνει σύντομα μέλος της συμμαχίας μας η Βόρεια Μακεδονία».

Το ελληνικό κοινοβούλιο με την προηγούμενη σύνθεσή του έχει εγκρίνει το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και αναμένεται η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών. Με ορατό πλέον το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να καταργήσει μονομερώς τη συμφωνία και να επαναφέρει το παλιό της όνομα και με δεδομένο ότι η ιδρυτική συνθήκη του NATO δεν προβλέπει μηχανισμό αποπομπής ενός μέλους αλλά μόνο οικειοθελή αποχώρηση εφόσον ενημερώσει έναν χρόνο νωρίτερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μόνο δύο δρόμους: ή να κλείσει τα μάτια στο όνομα «Μακεδονία», με δεδομένη και την πίεση από πλευράς ΗΠΑ να μη δημιουργήσει προβλήματα, ή να παλέψει ώστε το γειτονικό κράτος να μην υπαναχωρήσει από μια συμφωνία που η ίδια έχει χαρακτηρίσει «προδοτική».

Και τα δύο σενάρια είναι εφιαλτικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μοναδική σανίδα σωτηρίας είναι το ενδεχόμενο, μέχρι τον Απρίλιο, να υπαναχωρήσει η Γαλλία και να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια, συνθήκη ικανή να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις και να ξαναδώσει την εκλογική νίκη στον Ζάεφ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter