Οι ταινίες της εβδομάδας: Αποχαιρετώντας το 2022 με Καραβάτζιο

Οι ταινίες της εβδομάδας: Αποχαιρετώντας το 2022 με Καραβάτζιο

Η φετινή κινηματογραφική χρονιά μας αποχαιρετά με εικαστικό στυλ και μια αλλιώτικη ιστορική βιογραφία γύρω από την ζωή και κυρίως τα συναρπαστικά έργα του Καραβάτζιο.

Στη σκιά του Καραβάτζιο (L’ ombra di Caravaggio) (***)

Βιογραφική ιταλογαλλικής συμπαραγωγής 2022 (120)

Σκηνοθεσία: Μικέλε Πλασίντο Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Μικαέλα Ραματζότι, Λουί Γκαρέλ, Ιζαμπέλ Ιπέρ

Ιταλία, 1609. Ο Καραβάτζιο ύστερα από μια κατηγορία για φόνο το σκάει από τη Ρώμη και βρίσκει καταφύγιο στην Νάπολη κάτω από την προστασία της οικογένειας Κολόνα. Όσο καιρό ο καλλιτέχνης περιμένει μια πιθανή άφεση αμαρτιών από τον Πάπα η οποία θα ακυρώσει τη θανατική καταδίκη του, ένας σκιώδης άντρας των μυστικών υπηρεσιών του Βατικανού συλλέγει πληροφορίες γύρω από το παρελθόν του Καραβάτζιο.

Η ενδιαφέρουσα καινοτομία στη βιογραφία του Καραβάτζιο είναι πως οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ζωή του δίνονται μέσα από την παρουσίαση των δυνατών ιστοριών που κρύβονται πίσω από τα πιο διάσημα και εμβληματικά έργα του. Ένα καλογυρισμένο και  αγωνιώδες θρίλερ είναι η «Σκιά του Καραβάτζιο», με τον ήρωα να αναζητά το όραμα στην τέχνη του που θα συνάδει με τις αξίες του καθολικισμού. Οι αυθεντικές εικόνες μιας σκοτεινής περιόδου όπου η Ιερά Εξέταση και η αυστηρότητα της χριστιανικής πίστης δεν ορίζουν μόνο την καθημερινότητα της Εκκλησίας αλλά αλληλοεπιδρούν και στις σχέσεις μεταξύ του απλού, φτωχού λαού που βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης και των ελάχιστων προυχόντων (κληρικοί, ευγενείς και γαλαζοαίματοι) είναι το σήμα κατατεθέν μιας ταινίας χτισμένης κυριολεκτικά πάνω στους πιο αναγνωρίσιμους πίνακες του ξεχωριστού καλλιτέχνη. Η «Μέδουσα» με την αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, οι «Μουσικοί», ο «Έφηβος Βάκχος», «Ο θάνατος της Παρθένου», η «Παναγία με το φίδι», ο «Δαβίδ με το κεφάλι του Γολιάθ» δεν είναι μόνο πίνακες ανεκτίμητης αξίας για την ιστορία της τέχνης αλλά και μερικά από τα πιο δυνατά στιγμιότυπα της ταινίας.

Η ιστορία μιας μυθιστοριογράφου (The novelist’s film) (***)

Δραματική νοτιοκορεατικής παραγωγής 2022 (92)

Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ-σου Πρωταγωνιστούν: Λι Χε-Γιονγκ, Μι Σο-Παρκ, Κιμ Μιν-Χι

Μια πετυχημένη συγγραφέας φτάνει από την Σεούλ σε μια επαρχιακή πόλη με σκοπό να συναντήσει μια παλιά φίλη της η οποία έχει ανοίξει εκεί ένα μικρό βιβλιοπωλείο.

Ο νέα μινιμαλιστική ταινία του νοτιοκορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου μοιάζει με άτυπη συνέχεια του προηγούμενου φιλμ του «Η γυναίκα που έφυγε». Παρακολουθούμε λοιπόν ξανά μια μοναχική γυναίκα να αναζητά τις απαντήσεις στα άλυτα μυστήρια του παρελθόντος της. Ειλικρίνεια, αυθεντικότητα και διαλογισμός είναι τα ατού μιας σοφής και τρυφερής ταινίας γύρω από τη σχέση ζωής και τέχνης. Βραβείο Αργυρής Αρκτου στo φεστιβάλ Βερολίνου.

Αισθάνομαι ζωντανός (Living) (-)

Δραματική βρετανικής παραγωγής 2022 (102)

Σκηνοθεσία: Ολιβερ Ερμάνους Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Νάι, Εϊμι Λου Γουντ, Αλεξ Σαρπ

Στο Λονδίνο το 1952 ένας βετεράνος δημόσιος υπάλληλος ανακαλύπτει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια. Τον ελάχιστο χρόνο που του απομένει αποφασίζει να τον αξιοποιήσει μακριά από επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις.

Με σκηνικό της πλοκής ένα μουντό και γκρίζο Λονδίνο αλλοτινών εποχών ο νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Χερμάνους («Moffie») μεταφέρει μια ιστορία του νομπελίστα συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο («Τ’ Απομεινάρια μιας Μέρας») ο οποίος με την σειρά του βασίζεται στο αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάβα «Ikiru» (Ο Καταδικασμένος, 1952). Μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Μπιλ Νάι («Το βιβλιοπωλείο της κυρίας Γκριν», «Αγάπη είναι…») που όλα δείχνουν ότι θα του χαρίσει και την πρώτη οσκαρική του υποψηφιότητα.

I Wanna Dance with Somebody (-)

Βιογραφική αμερικανικής παραγωγής 2022 (142)

Σκηνοθεσία: Κάσι Λέμονς Πρωταγωνιστούν: Ναόμι Ακι, Κλαρκ Πιτερς, Στάνλεϊ Τούτσι, Ταμάρα Τούνι, Αστον Σάντερς

Η ζωή της ποπ τραγουδίστριας Γουίτνι Χιούστον που μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκε στην κορυφή (χρειάστηκαν μόλις 4 δίσκοι για να μπει στη χρυσή βίβλο των πιο πετυχημένων Αφροαμερικανίδων τραγουδιστριών όλων των εποχών), πραγματοποιώντας μάλιστα κι ένα εξίσου πετυχημένο πέρασμα στον κινηματογράφο.

Μία εκ των μεγαλύτερων επιτυχιών της Χιούστον χαρίζει τον τίτλο στο φιλμ που σκηνοθετεί η έμπειρη Κάσι Λέμονς (“Harriet”). Την αδικοχαμένη σταρ ενσαρκώνει η βραβευμένη με BAFTA Ναόμι Άκι (“Star Wars: Skywalker Η Άνοδος”) ενώ το σενάριο υπογράφει ο υποψήφιος για 4 όσκαρ Άντονι Μακάρτεν («Η θεωρία των πάντων», «Οι δύο Πάπες»).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter