Αποχώρηση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

Αποχώρηση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

Η Ρωσία θα σταματήσει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2024, ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ.

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Όμως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε.

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

Η Ρωσία έχει συνεργαστεί επιτυχώς με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες από το 1998. Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι σχέσεις ψυχράνθηκαν, μετά και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός απαρτίζεται από πέντε διαστημικές υπηρεσίεςπου βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη εδώ και 24 χρόνια. Το πρόγραμμα έχει πάρει έγκριση για να τρέξει μέχρι το 2024, όμως, οι ΗΠΑ είχαν σκοπό να το επεκτείνουν για 6 ακόμα χρόνια, αν και εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες είναι σύμφωνοι.

Πάντως, η NASA δήλωσε πως δεν έχει λάβει έως τώρα κάποια επίσημη ενημέρωση για την αποχώρηση της Ρωσίας.

«Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη δήλωση από τον εταίρο μας σε ό,τι αφορά το σημερινό νέο», δήλωσε σήμερα το πρωί η Ρόμπιν Γκέιτενς, διευθύντρια για τον ΔΔΣ στη NASA, σε διαστημικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον, συμπεραίνοντας: «Άρα θα συζητήσουμε περισσότερο τα σχέδιά τους».

Πηγή: Reuters, NBC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter