Αποζημίωση-μαμούθ 1,5 δισεκ. ευρώ για την πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του πλοίου Prestige το 2002 (Photos)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καθόρισε τελεσίδικα σε περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί ως επί το πλείστον στο ισπανικό κράτος από τους υπευθύνους για την μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Prestige το 2002, σύμφωνα με την απόφασή του που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η δικαιοσύνη "ορίζει αποζημιώσεις ύψους άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ", που θα πρέπει να καταβάλλουν οι υπεύθυνοι της καταστροφής, ιδιαίτερα η ασφαλιστική εταιρεία και ο καπετάνιος του πλοίου που ναυάγησε τον Νοέμβριο του 2002 ανοιχτά της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία, διευκρινίζει το Ανώτατο Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Ο καπετάνιος του πλοίου ήταν ο Απόστολος Ιωάννης Μαγγούρας και η ασφαλιστική εταιρεία η London Steamship Owners Mutual Insurance Association.

Το ισπανικό κράτος είναι με απόσταση ο κύριος αποδέκτης των αποζημιώσεων αυτών που είχαν ήδη οριστεί από τον Νοέμβριο του 2017 από περιφερειακό δικαστήριο της Λα Κορούνια, το οποίο είχε ήδη επιδικάσει ποσό μεγαλύτερο του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η αποζημίωση για το γαλλικό κράτος είχε οριστεί σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ γαλλικές τοπικές ενώσεις εξασφάλισαν αποζημιώσεις που κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες ως πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Βάσει της απόφασης αυτής, η αστική ευθύνη του Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων για Ζημίες που οφείλονται σε ρύπανση από υδρογονάνθρακες (Fidac) περιορίζεται σε περιουσιακές ζημίες, καθώς αποκλείστηκαν οι περιβαλλοντικές και οι ηθικές ζημίες, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Με την απόφαση αυτή κλείνει ένας δικαστικός μαραθώνιος στην Ισπανία για την χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Στις 19 Νοεμβρίου 2002, το λιβεριανό πετρελαιοφόρο μονού κύτους με σημαία Μπαχαμών είχε βυθιστεί στον Ατλαντικό, στα ανοικτά της Γαλικίας, έξι ημέρες αφού υπέστη ζημιά στη διάρκεια θύελλας.

Επί πολλές εβδομάδες, 63.000 τόνοι πετρελαίου ρύπαναν τις ισπανικές, τις πορτογαλικές και τις γαλλικές ακτές σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων.

Περισσότεροι από 300.000 εθελοντές απ' όλη την Ευρώπη είχαν συμμετάσχει στον καθαρισμό των παραλιών και των βράχων.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.