ΑΠΘ: Υπό φοιτητική αυτοδιαχείριση η λέσχη σίτισης

ΑΠΘ: Υπό φοιτητική αυτοδιαχείριση η λέσχη σίτισης

Μια απ’ τις τραγικότερες επιπτώσεις των αλμάτων του πληθωρισμού, του γενικότερου κύματος ακρίβειας, των αυξήσεων των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα καύσιμα και το ρεύμα, του αυξανόμενου ποσοστού ανεργίας στους νέους και του ευρύτερου κλίματος ανασφάλειας, επισφάλειας, ευαλωτότητας που έχει καλλιεργηθεί συστημικά και συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια στους κόλπους της νέας γενιάς έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των σημερινών φοιτητών να αδυνατεί να καλύψει τις βιοποριστικές της ανάγκες.

Τα παραπάνω οδήγησαν τους φοιτητικούς συλλόγους σε κινητοποίηση έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη. Το αίτημα των φοιτητών συμπυκνωνόταν στην παροχή δωρεάν σίτισης για όλους με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων της ακρίβειας. Οι φοιτητές του ΑΠΘ αιτούνται να μην αποκλείονται από την σίτιση όσοι δεν διαθέτουν την σχετική κάρτα και όσοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Ζητούν ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες σίτισης με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη του φοιτητικού πάσο.

Προχωρώντας σε μια ηχηρή δήλωση οι φοιτητές λένε: «δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας για ένα πιάτο φαγητό, όταν υπάρχει το κύμα ακρίβειας και που μαστίζει κάθε λαϊκή οικογένεια» ενώ ταυτόχρονα απαιτούν τον άμεσο έλεγχο των συνθηκών υγιεινής στη Λέσχη. Καταγγέλλουν μάλιστα την εργολαβία σίτισης «για να βγάλει κέρδος προσπαθεί να μειώσει τις μερίδες και την ποιότητα», εντάσσοντας μάλιστα την συγκεκριμένη κίνηση στην ευρύτερη συμπτωματολογία της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας και των υπηρεσιών της.

Την ίδια στιγμή τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν ποντίκια να κυκλοφορούν στις εγκαταστάσεις της Λέσχης. Αντιδρώντας στην μαζικότατη φοιτητική κινητοποίηση ο εργολάβος της Λέσχης κατέβασε τα ρολά των εγκαταστάσεων στερώντας από τους φοιτητές το δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση. Οι φοιτητές σε απάντηση ανέβασαν τα ρολά, πέρασαν πίσω από τους πάγκους της κουζίνας και ανέλαβαν οι ίδιοι την παρασκευή και τη δωρεάν διανομή του φαγητού για τους συναδέλφους τους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter