Απώλειες για το 90% των ασφαλισμένων από το Ασφαλιστικό της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για το τελικό σχέδιο του Ασφαλιστικού

Άνθρακας αποδεικνύεται ο θησαυρός του νέου ασφαλιστικού για τη ΝΔ στο οποίο βάσισε το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής της καμπάνιας.

Επί της ουσίας το νέο ασφαλιστικό επιφέρει αύξηση στις εισφορές και μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Φέρνει επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνει χαμηλά εισοδήματα, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκ. μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019.

Άρα είναι προφανές ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις.

Επιπροσθέτως, καταργείται η μόνιμη 13η σύνταξη, όπου μέρος μόνο των χρημάτων της θα κατευθυνθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις σε λίγους, ενώ ακόμη και για εκείνους που θεωρητικά θα αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν αφού η όποια αύξηση αναμένεται να απορροφηθεί από τη μείωση της προσωπικής διαφορά που θέσπισε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Την ίδια βέβαια ώρα ορισμένοι εκ των μετακλητών των υπουργικών γραφείων, θα λαμβάνουν και μισθό και το 70% της σύνταξης που λάμβαναν.

Συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016

Για παράδειγμα για τους 2.500.048 συνταξιούχους προ του Μαΐου του 2016, ωφέλεια από την αύξηση της επικουρικής θα δουν οι 251.000 ενώ απώλεια από την κατάργηση της λεγόμενης 13ης σύνταξης θα δουν 2.500.048 συνταξιούχοι.

Την ίδια ώρα η όποια αύξηση, λόγω των αλλαγών των ποσοστών αναπλήρωσης, θα απορροφηθεί από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Παραδείγματα

* Λόγω αναπροσαρμογής των επικουρικών και κατάργησης 13ης σύνταξης. Σύγκριση ετών 2019 και 2020.

Συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016

Για τους 240.000 συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου απώλειες από κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχουν όλοι. Ωφέλειες από το ασφαλιστικό της ΝΔ θα δουν μόνο όσοι έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, δηλαδή περίπου οι 70.000 εξ αυτών.

Παραδείγματα

*Λόγω αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και κατάργησης 13ης σύνταξης. Σύγκριση ετών 2019 και 2020.

Σε πραγματικούς αριθμούς μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχει το 90% των συνταξιούχων. Πραγματικές ωφέλειες στο ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις θα έχει μόνο το 10% των ήδη συνταξιούχων.

Εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

• Το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές τους.

• Επανέρχεται το άδικο σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων.

Πχ. ένας δικηγόρος επαρχιακής πόλης με μόλις 1 υπόθεση τον μήνα θα πληρώνει τα ίδια με έναν μεγαλοδικηγόρο στο Κολωνάκι με υψηλότατα εισοδήματα.

• Στο επιχείρημα ότι οι υψηλότερες εισφορές σημαίνουν και υψηλότερες συντάξεις, θυμίζουμε ότι ήδη από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την δυνατότητα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι υψηλότερες εισφορές εφόσον μπορούν για να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι τώρα η υψηλότερη εισφορά καθίσταται υποχρεωτική για όλους, θίγοντας προφανώς τους επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

(Η κλιμάκωση των εισφορών που εμφανίζουν τα ΝΕΑ για τις 6 ασφαλιστικές κλάσεις αφορά μόνο την εισφορά για την κύρια σύνταξη, όχι και την υγεία και τον ΟΑΕΔ, όπως είναι υποχρεωτικό. Η νέα κατώτατη εισφορά αν προστεθεί η υγεία και ο ΟΑΕΔ δεν είναι μόνο 155 ευρώ αλλά 220. Σήμερα η κατώτατη εισφορά, κυρία, υγεία και ΟΑΕΔ, είναι 185 ευρώ. Άρα πρόκειται για αύξηση 20% στις εισφορές). 

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ φέρνει επιβαρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.