Άραβες διπλωμάτες παροτρύνουν την Τρας να μην μετακινήσει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Άραβες διπλωμάτες παροτρύνουν την Τρας να μην μετακινήσει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Οι πρεσβευτές των αραβικών χωρών στο Λονδίνο παροτρύνουν τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας να μην προχωρήσει το σχέδιο μεταφοράς της βρετανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Ορισμένοι άραβες διπλωμάτες είπαν μάλιστα ότι το σχέδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος.

Πρόθεση μετακίνησης

Στην εκστρατεία ηγεσίας των Τόρις, η Τρας ανακοίνωσε σε επιστολή της προς τους Συντηρητικούς Φίλους του Ισραήλ ότι θα ανοίξει μια επανεξέταση της τοποθεσίας της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που δεν είχε κάνει ως υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι καθιέρωσε αυτή την αναθεώρηση σε μια διμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πώς διεξάγεται η επανεξέταση εντός του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η ΕΕ είπε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι πιστεύει πως η κίνηση δεν είναι σοφή και εικάζουν σε κλειστούς κύκλους ότι η Τρας ανέλαβε την πρωτοβουλία όχι μόνο λόγω των στενών της δεσμών με το Ισραήλ, αλλά και λόγω της επιθυμίας της να κάνει τη διαφορά στην παγκόσμια σκηνή.

Στη μέση το παλαιστινιακό

Μια σειρά από χώρες, οι οποίες είναι κοντά στον παλαιστινιακό σκοπό και εκπροσωπούνται στο Λονδίνο αντιτάχθηκαν στην προτεινόμενη μετακίνηση της πρεσβείας, αλλά η επιστολή που έστειλαν οι διπλωμάτες έχει την έγκριση όλων των αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τις συμφωνίες του Αβραάμ που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι συμφωνίες έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν σε γενική αναθέρμανση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι χώρες που βασίζονται περισσότερο στις συμφωνίες του Αβραάμ φαίνεται να είναι εκείνες που ενοχλούνται περισσότερο από τη μεταφορά της πρεσβείας, αφού μοιάζει η προσέγγισή τους με το Ισραήλ να δίνει την αφορμή για την μεταφορά.

Ωστόσο, το να εξαρτηθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τη διατήρηση της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Τελ Αβίβ μπορεί να αποδειχθεί ένα βήμα πολύ μακριά για ορισμένες πιο ρεαλιστικές πρωτεύουσες κρατών του Κόλπου. Μένει να δούμε πόσο φωνές θα κάνουν αισθητές τις αντιρρήσεις τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter