Άρειος Πάγος: Άκυροι οι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών – Δεκτό μόνο το σύμφωνο συμβίωσης

Άρειος Πάγος: Άκυροι οι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών – Δεκτό μόνο το σύμφωνο συμβίωσης

Άκυροι οι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο. Δέχεται μόνο το σύμφωνο συμβίωσης.

Έκρινε ανυπόστατο τον πολιτικό γάμο που είχε συνάψει ομόφυλο ζευγάρι στην Τήλο.

Το ζευγάρι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την απόφαση του αυτή ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του Εισαγγελέα Ρόδου που ακύρωνε τον γάμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του, ότι θα πρέπει να παρέμβει ο νομοθέτης, ο οποίος και θα καθορίσει το θέμα το γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια και επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα η βούληση του νομοθέτη φτάνει μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης.

Τονίζει ακόμα ότι: “σε όσες ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία,Σουηδία, Ισπανία κ.λπ.) θεσπίστηκε κατά τα τελευταία έτη ο γάμος ομόφυλων προσώπων, τούτο υπήρξε αποτέλεσμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του εκάστοτε εθνικού νομοθέτη και όχι υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 της ΕΣΔΑ”.

Σε ότι αφορά την ακύρωση του γάμου από τον εισαγγελέα Ρόδου, κατά της οποίας είχε προσφύγει το ζευγάρι, η Αρεοπαγιτική απόφαση κρίνει ότι “δεν αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των εν λόγω προσώπων, αλλά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικαστική ενέργεια, που αποτελεί μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής, ενόψει του ενδιαφέροντος της

Πολιτείας για την ομαλή διαμόρφωση και λειτουργία των οικογενειακών σχέσεων. Ούτε αποτελεί επέμβαση στην οικογενειακή ζωή των εν λόγω προσώπων, για το λόγο ότι κυρίως στην περίπτωση του “γάμου” δύο προσώπων του ιδίου φύλου το ζητούμενο είναι κατά πόσον υπάρχει μεταξύ των προσώπων αυτών “οικογένεια”, η νομική έννοια της οποίας έχει ως σταθερά στοιχεία το γάμο και τη συγγένεια έτσι ώστε να τίθεται ζήτημα προστασίας της”.

Ο Άρειος Πάγος «γαντζώνεται» στις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας και κατανοεί την έννοια της οικογένειας αντίθετα με τη δημιουργική και εξελικτική ερμηνεία του όρου από τα Δικαστήρια του Στρασβούργου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών κρατών” αναφέρει ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, Βασίλης Χειρδάρης, τονίζοντας ότι : “Ταυτίζει την οικογένεια με το γάμο και τη συγγένεια, αποκλείοντας κάθε άλλη μορφή συμβίωσης. Πλέον όμως, αυτή η ταύτιση έχει ξεπεραστεί από όλη τη σύγχρονη νομολογία, που έχει καταστεί πάγια και σταθερή. Ο Άρειος Πάγος εξοβελίζει από την έννοια της οικογένειας όσους δεν είναι παντρεμένοι και δεν έχουν συγγένεια, νομολογιακή θέση που δεν συμβαδίζει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter