Άρειος Πάγος: «Αμετάκλητο» το σκάνδαλο Βατοπεδίου – Η Λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο

Άρειος Πάγος: «Αμετάκλητο» το σκάνδαλο Βατοπεδίου – Η Λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο

Με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου που πρώτο το Κουτί της Πανδώρας είχε αποκαλύψει το 2008. Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας και τις παράνομες ανταλλαγές που ακολούθησαν.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 781/2020 το Α Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με Πρόεδρο τον Γ. Λέκκα και εισηγήτρια την Αγγελική Τζαβάρα (αδελφή του βουλευτή της ΝΔ) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων.

Στην ουσία, η απόφαση του Αρείου Πάγου, κλείνει τον κύκλο που είχε ξεκινήσει 17 χρόνια πριν, από την περιβόητη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά από αίτηση της Μονής Βατοπεδίου, με Πρόεδρο τη Μαρία Ψάλτη η οποία δεν δημοσίευσε ποτέ την -αρνητική για τις διεκδικήσεις της Μονής- απόφαση, στην οποία μειοψήφισε. Έτσι είχε ανοίξει ο δρόμος για τον συμβιβασμό του Δημοσίου και τις «Ιερές Ανταλλαγές» ακίνητων-φιλέτων, δηλαδή το πολύκροτο σκάνδαλο που απασχόλησε για χρόνια – δικαίως όπως αποδεικνύεται περίτρανα- την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Τα παραμύθια περί «μη σκανδάλου Βατοπεδίου»

H αρχική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, είχε δημοσιευτεί, τελικά, μετά από καθυστέρηση τεσσάρων ετών από τον τότε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου με παρέμβαση του τότε Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Είχε προηγηθεί η – όψιμη- αποκάλυψη του σκανδάλου, μετά από πολύχρονες προσπάθειες των δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, αλλά και κινητοποιήσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Διαβάστε επίσηςΓιατί η υπόθεση Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο και τι σημαίνει η απόφαση αθώωσης των εμπλεκόμενων

Από το 2015 έκρινε τελεσίδικα το Εφετείο

Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπήρξε και πιστοποιήθηκε ως σκάνδαλο, με την απόφαση 197/2015 από το τριμελές Εφετείο Κομοτηνής (σύνθεση πρόεδρος Χρήστος Τζανέρικος και μέλη Μυρσίνη Παπαχίου και Μιχάλη Κακαμανούδη). Σε αυτή την απόφαση καταγράφεται αμετάκλητα πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες περιοχές ανήκουν στο Δημόσιο.

Όταν λοιπόν, είχε αθωωθεί ο Εφραίμ και οι συγκατηγορούμενοί του, κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν την αθώωση ως μη ύπαρξη σκανδάλου. Ωστόσο, στη δίκη τότε των μοναχών, δεν κρίθηκε το σκάνδαλο, όπως θέλουν να λένε, αλλά η ηθική αυτουργία του Εφραίμ και των λοιπών στο σκάνδαλο. Σύμφωνα λοιπόν με το δικαστήριο, δεν αποδείχθηκε η ηθική αυτουργία και εκφράζεται η άποψη πως ό,τι έκαναν οι μοναχοί το έκαναν από την πεποίθησή τους πως η λίμνη ανήκει στη Μονή. Να σημειώσουμε πως σε αυτή τη δίκη δεν συμμετείχε , επειδή απεβίωσε, ένα βασικό πρόσωπο κατηγορούμενος, η Σταματίνα Μαντέλλη. Άρα λοιπόν το σκάνδαλο υπήρξε με δικαστική βούλα και φυσικά με την απλή λογική η οποία δεν ανατρέπεται επειδή κάποιοι θα το ήθελαν.

Η ιστορική και αμετάκλητη απόφαση τώρα του Αρείου Πάγου, πιστοποιεί με οριστικό χαρακτήρα τόσο την ουσία όσο και τις προεκτάσεις του σκανδάλου αφού το Δημόσιο αντάλλαξε ακίνητα-φιλέτα με τη Μονή Βατοπεδίου για μια έκταση που ποτέ δεν της ανήκε. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει νόμιμο ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δημόσιο, και στις παρεμφερείς υποθέσεις που έχει κρίνει.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter