Άρειος Πάγος: Αρχίζει η δίκη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών – Έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο

Άρειος Πάγος: Αρχίζει η δίκη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών – Έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο

Αρχίζει η δίκη των οκτώ Τούρκων που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το “πραξικόπημα” της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Χθες ο Γκι Φέρχοφσταντ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί.

Στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου ξεκινά σήμερα η συζήτηση των αναιρέσεων (και θα συνεχιστεί στις 11 και 13 Ιανουαρίου) κατά των εφετειακών αποφάσεων, που αφορούν την έκδοση των οκτώ Τούρκων, οι οποίοι, μια ημέρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο.

Όμως, οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί.

Ακόμη, αναφέρουν οι δύο δικηγόροι, ότι πρέπει να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις: α) για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, β) για την ανάδειξη της αλήθειας, γ) για διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, δ) για οικονομία των δικών και ε) προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Γκι Φερχόφστατ σε Τσίπρα: Να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετική με την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία και των οποίων η υπόθεση εξετάζεται σήμερα στον Άρειο Πάγο.

Με την εν λόγω επιστολή ο κ. Φερχόφσταντ υπενθυμίζει τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της ΕΕ οι οποίες υποχρεώνουν, όπως σημειώνεται, τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη για το θέμα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με πυξίδα το

ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα μας περήφανη, ευρωπαϊκή και αξιοπρεπή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter