Άρειος Πάγος: Αύριο η γνωμοδότηση για παράταση χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστών

Άρειος Πάγος: Αύριο η γνωμοδότηση για παράταση χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστών

Αύριο συγκαλούνται στον Άρειο Πάγο οι ολομέλειες των αρεοπαγιτών και των εισαγγελέων, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, έχει συγκαλέσει για αύριο (μετά από αναβολή) την διοικητική ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, για να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών. Η κυρία Θάνου αρχικά όρισε εισηγήτρια την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Κιουρτσόγλου. Μια ημέρα πριν την σύγκληση της ολομέλειας, στις 24 Ιανουαρίου 2017, η κυρία Θάνου ανακοίνωσε ότι θα αναβληθεί επ’ αόριστον η ολομέλεια, καθώς η κυρία Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη. Στην συνέχεια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου όρισε την αυριανή ημέρα για τη συνεδρίαση.

Όμως, η κυρία Θάνου άλλαξε την εισηγήτρια που είχε ορίσει, και αντ’ αυτής όρισε τον εαυτό της, καθώς και τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Σακκά. Κατόπιν αυτού, αύριο θα υπάρξουν δύο εισηγήσεις, η μια της κυρίας Θάνου και η δεύτερη του κ. Σακκά.

Η κυρία Κιουρτσόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαταστάθηκε, όταν γνωστοποίησε ότι θα υποστήριζε στην εισήγησή της ότι μόνο με συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να γίνει η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών.

Όπως είναι γνωστό, η κυρία Θάνου έχει ταχθεί με την άποψη ότι και με το ισχύον Σύνταγμα είναι δυνατή η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών – και για τον λόγο αυτό συγκάλεσε την διοικητική ολομέλεια για να εκφράσει την άποψή της.

Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ύστερα από αίτημα των 15 από τους 17 συνολικά υπηρετούντες αντεισαγγελείς του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου, συγκάλεσε για αύριο την ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Η κυρία Δημητρίου, όρισε ως εισηγητή στην Ολομέλεια τον αντεισαγγελέα Κωνσταντίνο Παρασκευαίδη.

Πάντως, η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις όλων των δικαστικών ενώσεων, των συνταγματολόγων καθηγητών των νομικών σχολών, του δικηγορικού κόσμου, ενώ παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη, ότι μόνο με τη συνταγματική αναθεώρηση είναι δυνατή η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter