Άρειος Πάγος: Εσφαλμένα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στον Κορκονέα

Εσφαλμένα αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που "έριξε" στα 13 χρόνια την ποινή των ισοβίων που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως για την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

H Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που μελέτησε το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης του Εφετείου έκρινε ότι εσφαλμένως ερμηνεύτηκε ο νέος νόμος ως προς τη αναγνώριση στο πρόσωπο του ειδικού φρουρού του επίμαχου ελαφρυντικού.

Έτσι, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Την αναίρεση θα κρίνει το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, και σε περίπτωση που ταχθεί τελικά υπέρ της αναίρεσης της απόφασης, τότε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας που πλέον είναι ελεύθερος, καθώς αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του εφετείου μετά από παραμονή έντεκα χρόνων στη φυλακή, θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Να μην υπάρξει άλλη δικαστική επιβράβευση κρατικής δολοφονίας»

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η εμπεριστατωμένη αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της Αποφάσεως του Μ.Ο.Ε. Λαμίας ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικού στον δολοφόνο του Αλέξανδρου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, και την αποφυλάκισή του, δικαιώνει την εξ αρχής αντίδρασή μας σε αυτήν την προκλητική απόφαση, επιβράβευσης της δολοφονίας ενός αθώου 15χρονου παιδιού από ένοπλους αστυνομικούς. Η πράξη του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου συνιστά ενέργεια εκπλήρωσης υψηλού δικαστικού καθήκοντος και ουσιαστικής θεσμικής ευθύνης.

Στα 10 σχεδόν χρόνια που υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του Αλέξανδρου κι εκπροσωπούμε την οικογένειά του, δεν έπαψαν να ενεργοποιούνται σκοτεινοί μηχανισμοί, που επιδιώκουν την συγκάλυψη του εγκλήματος και την υπόθαλψη των υπαιτίων.

Τόσο η οικογένεια του Αλέξανδρου, όσο και εμείς ως εκπρόσωποί της, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να λάμψει η αλήθεια και να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία για το έγκλημα. Για να μην υπάρξει άλλο αθώο παιδί δολοφονημένο από όπλο αστυνομικού, για να μην υπάρξει άλλη δικαστική επιβράβευση κρατικής δολοφονίας, που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα κι αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.