Αρειος Πάγος: Με βουτιά στην επετηρίδα νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα και εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Αρειος Πάγος: Με βουτιά στην επετηρίδα νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα και εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ορίστηκε η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα και εισαγγελέας η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη.

Η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα, επικράτησε του αρχαιότερου αντιπροέδρου Νίκου Πιπιλίγκα, καθώς ο τελευταίος πλειοψήφησε μεν στη σχετική διαδικασία της Βουλής μετά την ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων, αλλά τελικά επελέγη με βουτιά στην επετηρίδα η Ιωάννα Κλάπα η οποία αποχωρεί τον Ιούνιο του 2025.

Αναφορικά με τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν σημειώθηκε καμία έκπληξη αφού η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη ήταν το απόλυτο φαβορί (σ.σ. ψηφίστηκε από τα 4/5 των συμμετεχόντων στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής), παρά το γεγονός ότι ήταν η έβδομη στην επετηρίδα και είναι η εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο.

Και οι δύο ανώτατες δικαστικοί που θα ηγηθούν του Αρείου Πάγου θα παραμείνουν στις θέσεις τους θα έχουν διετή θητεία, μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους νέους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε και τη Μαρία Λεπενιώτη, η οποία σφράγισε με την παρουσία της τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία και προέδρευε.

Σύμφωνα με ότι έχει επικρατήσει στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής παρουσιάζονται οι 10 αρχαιότεροι στην επετηρίδα από τους οποίους συνήθως επιλέγεται κάποιος από τους πέντε πρώτους. Θλιβερή εξαίρεση το 1990, όταν το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη επέλεξε τον Βασίλειο Κόκκινο ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας πλήρως την επετηρίδα, προκειμένου να δικάσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter