«Αρένα» η σερβική Βουλή στη συνεδρίαση για το Κόσοβο

«Αρένα» η σερβική Βουλή στη συνεδρίαση για το Κόσοβο

Εκρηκτικό ήταν την Πέμπτη το κλίμα στη Βουλή της Σερβίας κατά την συνεδρίαση με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «η συνθηκολόγηση δεν αποτελεί προοπτική!». Είχε προηγηθεί η ενημέρωση από πλευράς του νομοθετικού σώματος για την διαδικασία του διαλόγου με την Πρίστινα, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στο αποκαλούμενο γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο. Το σχέδιο που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ παραμένει απόρρητο ωστόσο ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε, κατά την ομιλία του, ότι το 90% των δημοσιευμάτων για το περιεχόμενο του είναι ακριβή.

Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι το επίμαχο σημείο για την σερβική πλευρά είναι το άρθρο 4 που αφορά την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ.

Ήταν σε αυτό το σημείο που βουλευτές της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν τον Βούτσιτς στην αίθουσα με αποδοκιμασίες κρατώντας ταμπλό όπου αναγράφεται: «Πρόδωσες την Σερβία» και «Ξεπούλησες το Κόσοβο». Αυτή η ατμόσφαιρα προκλήθηκε όταν ο ηγέτης τoυ εθνικισιτκού κόμματος Ντβέρι, Μπόσκο Ομπράντοβιτς, κάλεσε τη Συνέλευση να απορρίψει τη γαλλογερμανική πρόταση για το Κοσσυφοπέδιο και μετά τις κατηγορίες του κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, ήθελε να διαπράξει προδοσία.

Από πλευράς τους οι βουλευτές της συμπολίτευσης επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με παρατεταμένο χειροκρότημα που κράτησε περίπου αρκετά λεπτά. Σημειώνεται πως η συζήτηση στην σερβική βουλή για το θέμα του Κοσόβου θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, δίχως να προβλέπεται να διεξαχθεί κάποια ψηφοφορία σχετικά με το ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Σερβία: Ο Βούτσιτς απειλεί να παραιτηθεί μετά τις επικρίσεις για το θέμα του Κοσόβου

«Εμπορικός πόλεμος» μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter