Αργεντινή: Απώλειες στις περιφερειακές εκλογές για τον Φερνάντες

Αργεντινή: Απώλειες στις περιφερειακές εκλογές για τον Φερνάντες

Το κόμμα του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες σημείωσε πενιχρά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Το «Μέτωπο για όλους» (Frente para todos) υπέστη ένα εκλογικό στραβοπάτημα λίγο πριν τις νομοθετικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, όταν και θα ανανεωθεί μερικώς η βουλή, αφού έχασε στην πλειονότητα των 23 περιφερειών.

Στην περιφέρεια του Μπουένος Άιρες, όπου ζει το ένα τρίτο των αργεντινών, το Μέτωπο του Φερνάντες έχασε με τέσσερις μονάδες διαφορά από το κίνημα «Μαζί για την αλλαγή» (Juntos por el cambio) που ανήκει στην πολιτική οικογένεια του πρώην δεξιού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.

Η ήττα αυτή θεωρείται από πολιτικούς επιστήμονες ως η έκφραση της κόπωσης από τους πολίτες για μια παρατεταμένη κατάσταση εγκλεισμού λόγω πανδημίας και της συνεπαγόμενης οικονομικής δυσπραγίας.

Αν η δυναμική των περιφερειακών επαναληφθεί και στις νομοθετικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο σε έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ θα χάσει την πλειοψηφία στην Γερουσία, κάνοντας την δουλειά του Φερνάντες ακόμα πιο δύσκολη.

Τα νομοθετήματα που θα θέλει να περάσει θα υπόκεινται στη βάσανο της διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση. Τα «καυτά» θέματα είναι πρωταρχικώς οικονομικά: ο προϋπολογισμός που πρέπει να πάρει την έγκριση από την Βουλή αλλά και η συμφωνία με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του δανείου ύψους 45 δις δολαρίων που έλαβε η κυβέρνηση Μάκρι.

Μια έκπληξη των εκλογών είναι η εκτόξευση στο πολιτικό προσκήνιο του Χαβιέ Μιλέι, ενός υπερ-φιλελεύθερου οικονομολόγου που αυτοπροσδιορίζεται ως «ελευθεριακός φιλελεύθερος» (libertarian), που είναι κατά των αμβλώσεων και υπέρ της οπλοφορίας. Κέρδισε το 13,6% των ψήφων στο Μπουένος Άιρες, όπου φιλοδοξεί να κερδίσει μια θέση αντιπροσώπου χρησιμοποιώντας τραμπικού ύφους αντισυστημική ρητορική.

Εκτιμάται ότι η ανάδειξή του οφείλεται σε ψήφους νεαρών, ανδρών ψηφοφόρων που είναι συγκεντρωμένοι στο Μπουένος Άιρες, καθώς αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε εθνικό επίπεδο. Μένει να διαπιστωθεί αν αυτή η τάση θα επαναληφθεί και στις 14 Νοεμβρίου.

Η πανδημία βρήκε τη χώρα εν μέσω οικονομικής ύφεση κι έχει κυριαρχήσει τη θητεία του Φερνάντες που ήρθε στην εξουσία το Δεκέμβριο του 2019. Δυο χρόνια αργότερα, οι δείκτες δε φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόροι: η φτώχεια πλήττει το 42% του πληθυσμού, ο πληθωρισμός καλπάζει, 20.000 επιχειρήσεις χρεοκόπησαν και 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2020. Ο κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε 113.000 ανθρώπους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter