Αργεντινή: Κιβώτια με υλικό ναζιστικής προπαγάνδας στο υπόγειο του Ανώτατου Δικαστηρίου

Αργεντινή: Κιβώτια με υλικό ναζιστικής προπαγάνδας στο υπόγειο του Ανώτατου Δικαστηρίου

Περισσότερα από 80 κιβώτια με ναζιστικό υλικό που κατασχέθηκαν από τις αργεντίνικες αρχές κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκαν στο υπόγειο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή 11/5.

Τα 83 κουτιά που βρέθηκαν περιέχουν έγγραφα, όπως καρτ ποστάλ, φωτογραφίες και σημειωματάρια, καθώς και προπαγανδιστικό υλικό, δήλωσε το Δικαστήριο. Παρά τις ισχυρισμούς των Γερμανών διπλωματών ότι περιείχαν προσωπικά αντικείμενα, οι αργεντίνικες τελωνειακές αρχές έκαναν τυχαίους ελέγχους σε πέντε από αυτά.

Είχαν σταλεί από την πρεσβεία της Γερμανίας στο Τόκιο στην Αργεντινή τον Ιούνιο του 1941, με το ιαπωνικό ατμόπλοιο «Nan-a-Maru», σύμφωνα με την ιστορία που κατόρθωσε να ανασυνθέσει το Δικαστήριο. Δεν έχει διευκρινιστεί άμεσα γιατί τα αντικείμενα στάλθηκαν στην Αργεντινή ή ποια ήταν η αντίδραση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, το γεγονός είχε τραβήξει την προσοχή των αρχών εκείνη την εποχή, καθώς φοβούνταν ότι το περιεχόμενό της θα μπορούσε να επηρεάσει την ουδετερότητα της Αργεντινής στον πόλεμο.

Ογδόντα τέσσερα χρόνια αργότερα, οι υπάλληλοι του δικαστηρίου έπεσαν πάνω στα κουτιά καθώς προετοίμαζαν ένα μουσείο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι το υλικό είχε σκοπό να εδραιώσει και να διαδώσει την ιδεολογία του Αδόλφου Χίτλερ στην Αργεντινή.
Το Δικαστήριο έχει πλέον μεταφέρει τα κιβώτια σε ειδικό χώρο με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και ζήτησε τη συμμετοχή του Μουσείου Ολοκαυτώματος του Μπουένος Άιρες για τη συντήρηση και απογραφή τους.

Η μεγάλη διαφυγή των Ναζί

Η Αργεντινή διατήρησε την ουδετερότητά της μέχρι το 1944, όταν διέκοψε τις σχέσεις της με τις δυνάμεις του Άξονα, κηρύσσοντας πόλεμο στη Γερμανία και την Ιαπωνία τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με το Μουσείο Ολοκαυτώματος, από το 1933 έως το 1954, 40.000 Εβραίοι διέφυγαν στην Αργεντινή από τις διώξεις των Ναζί, καθιστώντας τη χώρα ως το σημείο υποδοχής του μεγαλύτερου εβραϊκού πληθυσμού στη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, ο τότε πρόεδρος της χώρας Χουάν Ντομίνγκο Περόν, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοήθησε στη δημιουργία ενός δικτύου φυγάδευσης ναζί εγκληματιών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Αργεντινή, μεταφέροντας μαζί τους σημαντικά σημαντικά χρηματικά ποσά, καθώς και τεχνογνωσία.

Ο ίδιος δεν είχε κρύψει άλλωστε την συμπάθεια του προς τους Ναζί, ενώ είχε δηλώσει μάλιστα ότι «στην δίκη της Νυρεμβέργης συνέβη κάτι το οποίο εγώ θεωρώ ντροπή και ένα μάθημα -δυστυχώς- για το μέλλον της ανθρωπότητας. Πιστεύω πλέον ότι μαζί μου και ο λαός της Αργεντινής πιστεύει ότι η διαδικασία της δίκης της Νυρεμβέργης ήταν ξεδιάντροπη και ανάξια των νικητών του πολέμου, των οποίων η συμπεριφορά καμία σχέση δεν είχε με νικητών. Τώρα πλέον συνειδητοποιούμε ότι οι Σύμμαχοι έπρεπε να χάσουν τον πόλεμο».

Διαβάστε επίσης: 

Η ΕΡΤ χαρίζει €89,51 εκατ. στο καρτέλ της ενέργειας

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη με δελφίνους: Με μακιαβελικές τακτικές ρίχνει το γάντι στους επίδοξους διαδόχους

Εκλογικό σέρβις Άδωνη στον Ανδρέα Λοβέρδο

Άστατος ο καιρός τη Δευτέρα – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές (LIVE)

Διακοπές ρεύματος σε Αθήνα και άλλες περιοχές της Αττικής – Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter