Αργεντινή: Ο Μιλέι πήρε το… αλυσοπρίονο – Μέτρα σοκ με κλείσιμο υπουργείων και υποτίμηση 54% του νομίσματος

Αργεντινή: Ο Μιλέι πήρε το… αλυσοπρίονο – Μέτρα σοκ με κλείσιμο υπουργείων και υποτίμηση 54% του νομίσματος

Η Αργεντινή υποτίμησε το πέσο κατά 54% και ανακοίνωσε μια σειρά περικοπών δαπανών ως τα πρώτα βήματα της δημοσιονομικής θεραπείας-σοκ του προέδρου Χαβιέ Μιλέι, κινήσεις που χαιρετίστηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο «αναρχοκαπιταλιστής» φαίνεται πως πήρε το… περιβόητο αλυσοπρίονο του.

Δείτε επίσης: Χαβιέρ Μιλέι: Τώρα ο «αναρχοκαπιταλιστής» με το αλυσοπρίονο θέλει πίσω τα… νησιά Φώκλαντ από τη Βρετανία

Όχι άλλα ελλείμματα

Η νέα κυβέρνηση αύξησε την επίσημη ισοτιμία στα 800 πέσος ανά δολάριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, σε τηλεοπτική ομιλία μετά το κλείσιμο των τοπικών αγορών την Τρίτη. Ήταν 366,5 πέσο ανά δολάριο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μιλέι. «Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα», ανέφερε επανειλημμένα ο Καπούτο στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η Αργεντινή πρέπει να λύσει τον «εθισμό» της στα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Δείτε επίσης: Χαβιέρ Μιλέι: Τώρα ο «αναρχοκαπιταλιστής» με το αλυσοπρίονο θέλει πίσω τα… νησιά Φώκλαντ από τη Βρετανία

Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά το ήμισυ του αριθμού των υπουργείων, της περικοπής των μεταφορών σε επαρχίες και της αναστολής των δημόσιων έργων. Η κυβέρνηση θα μειώσει επίσης τις επιδοτήσεις στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα, η Αργεντινή θα ενισχύσει ορισμένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, είπε ο Καπούτο.

Διαβάστε επίσης: Η Αργεντινή στα χέρια του «τρελού με το πριόνι»

Έπαινος ΔΝΤ

Το ΔΝΤ επαίνεσε τις «τολμηρές αρχικές ενέργειες» της νέας κυβέρνησης λίγο μετά την ανακοίνωση του Καπούτο. «Η αποφασιστική εφαρμογή τους θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα θέσει τη βάση για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζούλι Κόζακ σε μια ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έγραψε στο Χ, πρώην Twitter, ότι : «Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο @JMilei και την οικονομική του ομάδα σήμερα για την αντιμετώπιση των σημαντικών οικονομικών προκλήσεων της Αργεντινής—ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Τα δραματικά πρώτα βήματα ακολουθούν μια ζοφερή εναρκτήρια ομιλία την Κυριακή, όταν ο Μιλέι προειδοποίησε ότι οι Αργεντινοί θα πρέπει να υπομείνουν μήνες πόνου όσο εργάζεται για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του. Ο πληθωρισμός είναι ήδη πάνω από 140% ετησίως και οι τιμές αναμένεται να εκτιναχθούν μεταξύ 20% και 40% τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο ακροδεξιός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Αργεντινή: Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίζεται πρόεδρος της χώρας υποσχόμενος ένα «σοκ» λιτότητας

Προκαταρκτικές εργασίες

Η κυβέρνηση έκλεισε το μητρώο εξαγωγών της Αργεντινής τη Δευτέρα, ένα τεχνικό βήμα που συχνά προμηνύει υποτίμηση του νομίσματος ή σημαντική αλλαγή πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η επίσημη αγορά συναλλάγματος θα λειτουργεί με περιορισμένες συναλλαγές – έναν περιορισμό που είπε ότι θα άρει την Τετάρτη.

Η υποτίμηση θεωρήθηκε από καιρό ως αναπόφευκτη. Ενόψει της θητείας του Μιλέι, οι αγορές ανέμεναν πτώση του νομίσματος κατά περίπου 27% την πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης, ενώ επενδυτικές τράπεζες όπως η JPMorgan και τοπικές ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρείες πρότειναν ότι θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περίπου κατά 44%. Τα παντοπωλεία είχαν ήδη αυξήσει τις τιμές και οι τράπεζες πρόσφεραν απότομα χαμηλότερες τιμές λιανικής λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Τρίτης.

Οι αρχές της Αργεντινής έχουν επιβραδύνει εδώ και χρόνια την πτώση του πέσο στην επίσημη αγορά μέσω συναλλαγματικών ελέγχων και περιορισμών στις εισαγωγές σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα φθίνοντα συναλλαγματικά αποθέματα. Αυτή η συσσώρευση κεφαλαιακών ελέγχων έχει ωθήσει δεκάδες συναλλαγματικές ισοτιμίες προς τα πάνω, παρεμποδίζοντας τις επιχειρήσεις και περιορίζοντας τις επενδύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μιλέι δεσμεύτηκε να καταργήσει το νόμισμα εντελώς, αντικαθιστώντας το με το δολάριο ΗΠΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter