Αργύρης Βαρδάρος (Jiu-Jitsu): Στο τατάμι κυριαρχούν αυτά που μας ενώνουν

Αργύρης Βαρδάρος (Jiu-Jitsu): Στο τατάμι κυριαρχούν αυτά που μας ενώνουν
Αργύρης Βαρδάρος

Με αφορμή το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Ιρλανδία, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Αργύρη Βαρδάρο, κάτοχο καφέ ζώνης στο Βrazilian jiu-jitsu από την ομάδα Alliance Greece, συνιδρυτή και προπονητή του αθλητικού συλλόγου Οctagon Academy. Μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατέκτησε 2 χρυσά και 2 χάλκινα μετάλλια.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της σχολής είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα σε πολύ μικρά παιδιά (από τριών χρόνων) να ασχοληθούν με μια πολεμική τέχνη που όχι μόνο θα τους δώσει αυτοπεποίθηση, αλλά επιπλέον θα τα μάθει να σέβονται και να αποδέχονται τις ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Brazilian Ζίου Ζίτσου ως πολεμική τέχνη;

Σκοπός του είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει τα φυσικά προσόντα για να μπορέσει να επικρατήσει σε μία μάχη σώμα με σώμα (δύναμη, ταχύτητα, σωματική διάπλαση) να καταφέρει μέσα από την συστηματική προπόνηση να προστατεύσει τον εαυτό του.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Οι κινήσεις που περιλαμβάνει το Brazilian jiu-jitsu έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του σώματος του αντίπαλου χωρίς χτυπήματα. Κλείνοντας την απόσταση έχει ως στόχο να τον κατευθύνει στο έδαφος οπού εκεί ξεκινάει μια τεράστια γκάμα τεχνικών εξαρθρώσεων και πνιγμών. Οι περισσότερες τουλάχιστον είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές λόγω ότι δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη για να τις εκτελέσεις. Χρειάζεται να κατανοήσεις τις λεπτομέρειες και το πως δουλεύει το σώμα μας και το σώμα του «αντιπάλου» μας ως ανθρώπινοι μοχλοί.

Οctagon Academy ζιου ζίτσου Jiu-Jitsu
Οctagon Academy

Δώσε μας με λίγα λόγια για το ιστορικό του.

Το B.J.J ξεκίνησε ως μια πολεμική τέχνη και έχει τις ρίζες του από το JUDO όπου οι οικογένεια GRACIE διδάχτηκαν από τον ΤΖΙΓΚΟΡΟ ΚΑΝΟ. Οι GRACIE πήραν την γνώση αυτή και την μετέφεραν στην Βραζιλία και άρχισαν να πειραματίζονται και να την τροποποιούν. Αφαίρεσαν όποια τεχνική έκριναν ότι δεν ήταν ρεαλιστική και πρακτική κάτω από συνθήκες μάχης. Ο άνθρωπος όμως που επηρέασε πολύ την εξέλιξη του B.J.J ήταν ο μικρότερος αδερφός της οικογενείας, ο HELIO GRACIE. O Helio ήταν πολύ ασθενικός και μικροκαμωμένος και δεν μπορούσε να εφαρμόσει πολλές τεχνικές και έτσι τις τροποποίησε χρησιμοποιώντας άλλες τοποθετήσεις του σώματος και άλλου μοχλούς οι οποίοι τον βοήθησαν να εφαρμόσει με επιτυχία ακόμη και εναντίον βαρύτερων και δυνατότερων αντίπαλων.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί το ονομάζουν και GRACIE JIU-JITSU.

Mπορεί ο καθένας σε κάθε ηλικία να αρχίσει να ασχολείται με το Ζίου Ζίτσου;

Ναι, θεωρώ ότι ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε κατάσταση ή ηλικία μπορεί αρκεί να έχει υπομονή, ανοιχτό μυαλό, διάθεση να μάθει και εμπιστοσύνη στην διαδικασία της προόδου. Θα πάρει χρόνο αλλά είναι επένδυση ζωής.

Βασίλης Κουκαλάνι: “Τα παιδιά σπάνε τον φράχτη”

H δική σου ενασχόληση με το BJJ πώς προέκυψε;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το m.m.a (μεικτές πολεμικές τέχνες) σε ηλικία 17 ετών. Όταν ανοίξαμε την σχολή σε ηλικία 21 ετών ο στόχος ήταν το m.m.a. Όταν έβαλα όμως για πρώτη φορά το gi (στολή) ενθουσιάστηκα αμέσως με την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα του b.j.j και έκτοτε πήρα την απόφαση ότι θέλω να αφιερώσω την ζωή μου σε αυτό.

Σε δικαίωσε αυτή η απόφαση;

Πραγματικά ίσως η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει έως τώρα ήταν να αφιερώσω την ζωή μου στην μάθηση και την διδασκαλία του b.j.j. Μου έχει αλλάξει την ζωή 360 μοίρες. Για μένα το να βρίσκομαι στο τατάμι και να παλεύω έχει γίνει δεύτερη φύση μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου χωρίς να το κάνω. Ο χρόνος κυλάει διαφορετικά. Εκεί βρίσκουν γαλήνη οι σκέψεις μου και νιώθω λες και είμαι στο σπίτι μου. Ο νους μου σταματάει και ζω την στιγμή. Το να διδάσκω και να βοηθώ τους ανθρώπους γύρω μου με γεμίζει απόλυτα και νιώθω ότι έχω σκοπό στην ζωή μου. Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να συγκριθεί με την αίσθηση πληρότητας που αισθάνεσαι όταν βοηθάς τους γύρω σου χρησιμοποιώντας αυτό που αγαπάς.

Πότε δημιουργήθηκε ο αθλητικός σύλλογος OCTAGON ACADEMY και με ποιο σκοπό;

Το 2013. Το όραμα μας είναι να μπορέσουμε μέσα από το Brazilian jiu-jitsu να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους γύρω μας να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους σε όλους τους τομείς: αθλητικά, πνευματικά και νοητικά. Ονειρευόμαστε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι θα πορεύονται με κοινές αξίες και κοινό όραμα. Έναν χώρο όπου θα γεννάει πρωταθλητές μέσα -αλλά και έξω- από το τατάμι. Εκεί όπου τα πράγματα που μας ενώνουν θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οπού θα κυριαρχούν οι λέξεις σεβασμός, ομαδικότητα, συνεργασία και όλοι θα είμαστε ίσοι, χωρίς να κρίνουμε ο ένας τον άλλον από την εμφάνιση, εθνικότητα, θρησκεία και οικονομική κατάσταση. Η επιτυχία για εμάς δεν έχει να κάνει μόνο με μετάλλια και διακρίσεις αλλά με το πόσες ζωές αγγίζουμε και πόσους ανθρώπους μεταμορφώνουμε.

Οctagon Academy ζιου ζίτσου Jiu-Jitsu
Αργύρης Βαρδάρος Octagon Academy

Τι σε οδήγησε στη διδασκαλία παιδιών;

Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σχολής αποφάσισα ότι εάν θέλω να δημιουργήσω κάτι σπουδαίο έπρεπε να αφιερώσω χρόνο και ενέργεια στο μέλλον, δηλαδή τα παιδιά. Έτσι λοιπόν ανακοίνωσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έναρξη του παιδικού τμήματος. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος αλλά όταν έφτασε η ώρα του μαθήματος ήρθε μόνο ένα παιδάκι 10 χρονών. Απογοητεύτηκα, αλλά ξεκινήσαμε κανονικά το μάθημα. Για τους επόμενους 7-8 μήνες δεν είχε γραφτεί ούτε υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα άλλο παιδάκι. Παρ’ όλα αυτά ο μικρός μου θαυμαστής ήταν κάθε φορά παρών δίχως να τον ενδιαφέρει που δεν είχε άλλους μαθητές. Όλο αυτό μου έδινε τεραστία έμπνευση να συνεχίσω και κάθε φορά έδινα τον καλύτερο μου εαυτό στο μάθημα λες και δίδασκα σε πολύ κόσμο. Σήμερα υπάρχουν συνολικά 4 τμήματα παιδικά στην σχολή μας με περίπου 60 μαθητές ηλικίας 3-17 ετών. Ο πρώτος μου θαυμαστής κάνει ακόμα και είναι 16 χρονών.

Στην πολύ μικρή ηλικία των τριών χρόνων πώς φέρνεις το παιδί σε επαφή με την πολεμική τέχνη;

Μου αρέσει πολύ να έχω στα χέρια μου τους μαθητές μου από πολύ νωρίς γιατί γνωρίζω πως είναι σαν να κρατάω ακατέργαστα διαμάντια. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του επαγγέλματος μου είναι να παρακολουθώ την εξέλιξη τους σε όλα τα στάδια. Οι πρώτες επαφές θεωρώ ότι είναι και οι πιο σημαντικές. Με τον κάθε μαθητή που έρχεται η προσέγγιση είναι διαφορετική. Συνήθως τους συστήνομαι, τους ρωτώ το όνομα τους και τους χαμογελάω. Πάντα με κοιτούν με καχυποψία και τους ρωτώ αν τους αρέσει να κάνουν κωλοτούμπες και αν θέλουν να μάθουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό αρχικά αρνείται να μπει να κάνει μάθημα. Τους δίνω τον χρόνο τους χωρίς να επιμένω. Τους παροτρύνω να κάτσουν στην γωνία να παρακολουθήσουν και εάν νιώσουν άνετα να σηκώσουν το χέρι και να μου πουν να μπουν. Ξεκινάει το μάθημα και αμέσως το πρώτο πράγμα που κάνω για να του κεντρίσω το ενδιαφέρον είναι να ξεκινήσω το ζέσταμα με κάποιο διασκεδαστικό παιχνίδι. Μόλις δει τα υπόλοιπα παιδάκια να παίζουν και να γελούν στα επόμενα 2 λεπτά έχει σηκωθεί ένα χεράκι. Κάποιες φορές χρειάζεται περισσότερες μέρες για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του. Στις τόσο μικρές ηλικίες ο στόχος μου είναι αρχικά να συνδέσουν την σχολή με κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το παιχνίδι. Μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους και χωρίς καν να το καταλάβουν έχουν μάθει ένα πολύ μεγάλο μέρος από βασικές τεχνικές που αργότερα θα τους χρησιμεύσουν για να γίνουν ολοκληρωμένοι αθλητές.

jiu-jitsu Οctagon Academy Παιδιά

Ποιο είναι το όφελος για ένα παιδί αν ασχοληθεί από μικρή ηλικία με το Brazilian jiu-jitsu;

Θεωρώ ότι ένα παιδί που ασχολείται από μικρή ηλικία με το Brazilian jiu-jitsu είναι πολύ τυχερό γιατί με την σωστή καθοδήγηση χτίζει μια ισχυρή προσωπικότητα και αποκτά τα απαραίτητα εφόδια που θα τον συντροφεύουν σε όλη του την ζωή. Τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι

– Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

-Η αφοσίωση και η επιμονή για να πετύχουν τους στόχους τους

-Η σωστή διαχείριση της απογοήτευσης και μετατροπή αυτής σε πύρινη επιθυμία.

-Ο σεβασμός προς τους υπόλοιπους ανθρώπους

-Το πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις ομάδα, βοηθώ και στηρίζω και για την δική μου προσωπική εξέλιξη.

Τι βλέπεις ότι είναι αυτό που ενθουσιάζει πιο πολύ τα παιδιά;

Τα ενθουσιάζει πολύ είναι όταν φτάνει η στιγμή να παλέψουν. Κατά την δική μου άποψη και παρατήρηση ο άνθρωπος έχει έμφυτη κλήση στο πάλεμα. Εάν βάλεις δύο παιδιά που δεν γνωρίζουν τεχνικές και τους εξηγήσεις περιληπτικά το τι πρέπει να κάνουν για να κερδίσουν, θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter