«Άρης Βελουχιώτης: Ο κομμουνιστής επαναστάτης» – ένα βιβλίο που υπενθυμίζει και μας μαθαίνει την ιστορία του τόπου

«Άρης Βελουχιώτης: Ο κομμουνιστής επαναστάτης» – ένα βιβλίο που υπενθυμίζει και μας μαθαίνει την ιστορία του τόπου

Το καινούργιο βιβλίο του ιστορικού Γιώργου Αλεξάτου «Άρης Βελουχιώτης: Ο κομμουνιστής επαναστάτης» (εκδόσεις Άπαρσις, Οκτώβριος του 2021, 271 σελίδες) προσφέρει μια επανανοηματοδότηση της ιστορικής μορφής του Άρη Βελουχιώτη, χρήσιμη για τη κατανόηση του παρελθόντος αλλά και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης για το παρόν και το μέλλον.

Το βιβλίο, στο εξώφυλλο του οποίου κυριαρχούν δύο φωτογραφίες, μία του Άρη Βελουχιώτη από την ιστορική ομιλία στη Λαμία το 1944 και μία του Αθανάσιου Κλάρα στην Ασφάλεια το 1930, είναι εξαιρετικά προσεγμένο και επιμελημένο.

Ο «Άρης Βελουχιώτης: ο κομμουνιστής επαναστάτης» αναμετριέται με το καθιερωμένο αφήγημα πως ο Άρης ήταν απλώς ένας πατριώτης που ερχόταν σε σύγκρουση με το κόμμα του, δημιουργώντας σχεδόν από μόνος του τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός).

Όπως μάς ενημερώνει το σημείωμα στο οπισθόφυλλο το βιβλίο «γράφτηκε για να δοθεί η δυνατότητα στους αναγνώστες του να γνωρίσουν τη διαδρομή μέσα από την οποία διαμορφώθηκε ο κομμουνιστής επαναστάτης Θανάσης Κλάρας και τους όρους υπό τους οποίους έδρασε ως ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης». Ενώ το πόνημα αφιερώνεται «μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν στον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση και τη Λαοκρατία».

Το περιεχόμενο του βιβλίου διατρέχει τη ζωή του Άρη Βελουχιώτη από τα παιδικά του χρόνια, τις απαρχές της πολιτικοποίησης του, την προπολεμική δράση του, την αντιστασιακή του συνεισφορά από θέση πρωταγωνιστή, την διαγραφή, την απομόνωση και το τέλος του έως και την πλήρη αποκατάσταση του από το ΚΚΕ.

Για τον συγγραφέα ο Άρης ήταν πρώτα από όλα, αυτό που σηματοδοτεί και ο τίτλος του βιβλίου: ένας κομμουνιστής επαναστάτης. Η στράτευση του Βελουχιώτη δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την δράση του. Ο Θανάσης Κλάρας –  Άρης Βελουχιώτης υπήρξε ένας πιστός στρατιώτης του κόμματος που τον ανέδειξε, του ΚΚΕ, που του ανέθεσε  την τιμή και την ευθύνη να ηγηθεί ενός από τους σημαντικότερους εθνικοαπελευθερωτικούς στρατούς που έδρασαν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στις κατεχόμενες από τους χιτλερικούς χώρες της Ευρώπης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter