Α(ρι)στεία Κυριάκου

Α(ρι)στεία Κυριάκου

Δημοσιεύτηκαν τα πόθεν έσχες των βουλευτών και η Φατμέ στο Γενί Τζαμί κάνει σοβαρές προσπάθειες να αποφύγει το ατύχημα. Γιατί το θέμα δεν είναι πόσα έχει ο βουλευτής, αλλά αν τα έχει δικαιολογημένα και νόμιμα, πράγμα το οποίο δεν έχει ελέγξει η Βουλή ούτε δειγματοληπτικά ούτε συμπτωματικά ούτε τυχαία.

Η κοινή γνώμη μπορεί να σηκώνει τα χέρια μπροστά στο φαινόμενο βουλευτής, πρώην δημόσιος υπάλληλος και δη εφοριακός να έχει 20 ακίνητα, αλλά η Βουλή των Ελλήνων και οι επιτροπές της για κάποιον λόγο το βλέπουν φυσικό και μη ελέγξιμο.

Φυσικά, η Βουλή δεν αισθάνεται την ανάγκη να ελέγξει ούτε το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ίσως γιατί έχει καταλήξει πως οι Μητσοτάκηδες είναι από τις πιο πλούσιες οικογένειες στη χώρα και άρα ο πλούτος είναι δεδομένος όσο και η προίκα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Υπάρχουν όμως τρία ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

1. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει έσοδα 5.000 ευρώ από πώληση τηλεφωνικού κέντρου. Δηλαδή ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί πως πήρε δώρο τηλεφωνικό κέντρο από τη Siemens, το οποίο τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε στον Τύπο, αποφασίζει να πουλήσει τηλεφωνικό κέντρο και να το δηλώσει και στο πόθεν έσχες. Ούτε εξυπνάδα το λες ούτε και κουβαρνταλίκι.

2. Ο Κυριάκος, πρώην υπουργός ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, υπογράφει τη δήλωσή του ως πρώην υπουργός «ΔΙΟΙΚΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΙΘΜΗΣΗΣ» και όποιον πάρει ο Χάρος. Ευτυχώς που οι δύο λέξεις έχουν και κάποια σύμφωνα, τα οποία δεν ήταν δυνατό να γράψει λάθος ο οπαδός της αριστείας και απόφοιτος του Χάρβαρντ. Αλλά αν είσαι μεταρρυθμιστής, «μεταριθμήζης» ακόμη και την ορθογραφία.

3. Και σοβαρό. Από τη δήλωση πόθεν έσχες λείπει η δήλωση της συζύγου τού προέδρου της ΝΔ για μία ακόμη φορά. Ο Μητσοτάκης προφανώς προφασίζεται διάσταση με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι τα έτη 2013 και 2014. Ο νόμος, ωστόσο, δεν προβλέπει μη υποβολή πόθεν έσχες σε περίπτωση διάστασης. Ζευγάρι σε διάσταση μπορεί –με σύμφωνη γνώμη της Εφορίας– να κάνει διαφορετική δήλωση εισοδήματος και να φορολογηθεί ξεχωριστά, αλλά αυτό δεν ισχύει για το πόθεν έσχες, που έχει την έννοια της εξακρίβωσης της προέλευσης του πλούτου. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα συνιστούσε θεσμοθέτηση της απόκρυψης πλούτου στους υπόχρεους πόθεν έσχες. Για παράδειγμα, ο πολιτικός «Κ» χρηματίζεται και ο χρηματισμός γίνεται μέσω της συζύγου του. Στη συνέχεια, εμφανίζοντας πως είναι σε διάσταση, δεν τη συμπεριλαμβάνει στο πόθεν έσχες. Επειτα από χρόνια, εμφανίζεται και πάλι με τη σύζυγο, η οποία εμφανίζει δικά της πλέον περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν συνδέονται με τον σύζυγο αφού δεν ήταν υποχρεωμένη να κάνει δήλωση πόθεν έσχες.

Η έλλειψη δήλωσης πόθεν έσχες από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη μας στερεί τη δυνατότητα να δούμε πόσο πετυχημένες ήταν οι επιχειρηματικές της συνεργασίες με τον Σταύρο Παπασταύρου, οι οποίες φαίνεται πως πραγματοποιήθηκαν τα επίμαχα έτη που δεν υπάρχει πόθεν έσχες. Σε τελευταία ανάλυση, τι εμπόδιζε τον πρόεδρο της ΝΔ, προκειμένου να αποφύγει τα σχόλια, να κάνει δήλωση πόθεν έσχες για τη σύζυγό του, με την οποία, την εποχή που κάνει τη δήλωση, είναι μαζί; Υπάρχει αδιόρατο στοιχείο, που τον εμποδίζει να κάνει μια κίνηση που θα τον απάλλασσε από μπελάδες; Τελικώς, η γυναίκα του Καίσαρα μπορεί να είναι πραγματικά τίμια, αλλά ο πρόεδρος που θέλει να γίνει Καίσαρας της στερεί το δικαίωμα να δείχνει τίμια.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι ο Μητσοτάκης, αλλά το υποκριτικό πολιτικό σύστημα που συνεχίζει να κοροϊδεύει τους πολίτες και να γελοιοποιεί την πολιτική. Ακόμη και έπειτα από αυτό το δημοσίευμα που θέτει ένα σοβαρό θέμα, φαντάζομαι πως η Βουλή δεν θα πάρει πρωτοβουλίες για να ελέγξει αυτήν τη μεθόδευση, που είναι πιθανόν να ακολουθείται και από άλλους βουλευτές.

Το πρόβλημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι προσωπικό, όπως θέλει ο ίδιος να δείχνει με προσωπικές του επιθέσεις, που δείχνουν έλλειψη σεβασμού στο λειτούργημα του Τύπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να δώσει απαντήσεις όχι για την ορθογραφία του, η οποία δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά όσων πλήρωναν τα ιδιωτικά του σχολεία. Πρέπει να δώσει απαντήσεις για την ορθότητα του πολιτικού γίγνεσθαι και φαίνεσθαι. Αυτό το αποφεύγει.

Αλλά, χρονιάρες μέρες που είναι, αν και δεν είμαι απόφοιτος Χάρβαρντ με τρία μεταπτυχιακά ούτε μεταρρυθμιστής, του εύχομαι:

«Χρώνυα πολά, Κιροιάκω»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter