Αριστείο ευνομίας

Αριστείο ευνομίας

Σκηνές πολέμου έζησε η επαρχία μετά την –εντυπωσιακά τρομακτική– απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το κράτος του νόμου και της τάξης, που βγήκε φουριόζο από τις εκλογές, ξεμύτισε πάνοπλο και με στρατιωτική παράταξη από το οχηματαγωγό πλοίο.

Μια εικόνα οικεία στα Εξάρχεια, την οποία έβλεπαν διαθλασμένη οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών στις τηλεοπτικές οθόνες τους, έφτασε μπροστά τους. Και έζησαν όσα βιώνουν εδώ και χρόνια οι Αθηναίοι που τυχαίνει να περνούν από τα Εξάρχεια ή να ζουν εκεί. Χυδαιότητες, βρισιές, προπηλακισμοί, τσαμπουκάδες και σπρωξίματα.

Ηρθαν και οι κλοτσιές, τα κλομπ στα κεφάλια και τα οχήματα διαμαρτυρόμενων που πλήρωσαν την ανυπακοή στους επιτελικούς πραιτοριανούς, τα χημικά, οι κρότου λάμψης – μέχρι και φωτιά άναψε σε δάσος! Η άγρια καθημερινότητα της Αθήνας – των Εξαρχείων, όπως αρέσκεται να τη χαρακτηρίζει μέσω διαρροών το «επιτελικό κράτος». Η συμμόρφωση των «αντιφρονούντων» (ακόμη και ψηφοφόρων τους) έπρεπε να γίνει διά της βίας. Εκεί βρήκαν απρόσμενη αντίσταση. Από τους πολίτες που νιώθουν αδικημένοι, που δεν εισακούγονται οι εκκλήσεις τους – όπως συμβαίνει και με άλλες κοινωνικές ομάδες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εδωσαν αγώνα εκτός έδρας τα ΜΑΤ και μάζεψαν πολλά γκολ.

Μετά την άτακτη υποχώρηση αποτελεί ερώτημα το πώς θα ανυψωθεί το πεσμένο ηθικό εντός της Αθήνας. Η επιτελική καθοδήγηση της βίαιης συμμόρφωσης έπεσε έξω. Οσο κι αν φάνηκαν αεράτοι και έτοιμοι να δρέψουν τις δάφνες της επιτυχίας στα ακριτικά κορφοβούνια, η εν εξελίξει αποτυχία οδήγησε σε χειρουργικές κινήσεις αποσιώπησης. Επεσε γκρίζο στα κρατικά κανάλια, οι ειδήσεις έπρεπε να φιλτραριστούν από το Μαξίμου όπου ανήκει επιτελικά η ΕΡΤ. Γι’ αυτό περίμενε μάταια να βγει απευθείας η ανταποκρίτρια στη Χίο με τον δήμαρχο αλλά της ζητούσαν «κονσέρβα» για να ελεγχθεί ο λόγος των ντόπιων. Βία και λογοκρισία σε κράτος ευνομούμενο; Ναι, όταν έχει ρατσιστικά σχέδια και νεοφιλελεύθερα προτάγματα που στήνουν την κοινωνία απέναντί του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter