Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης

Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, ως αποτέλεσμα και των διαδοχικών πολιτικών διαχείρισής της, για πάνω από μια δεκαετία. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επιβάλλει αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα. Προωθεί μια συνολική κοινωνική αντιμεταρρύθμιση, επιδιώκοντας να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο: στις συνθήκες και στις αμοιβές εργασίας, στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις κ.λπ. Με τους αντεργατικούς νόμους της, στοχεύει στη συμπίεση του κόστους εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης και ευνοεί τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, που συντρίβει μικρομεσαίους, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Επισπεύδει το ξεπούλημα σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των δημόσιων υποδομών και της δημόσιας περιουσίας, σε βάρος των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων, που υφίστανται ήδη τις νέες αυξήσεις στις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, αξιοποιεί την πανδημία για την πειθάρχηση του κοινωνικού σώματος και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η ψήφιση -απολυταρχικής έμπνευσης- νόμων, για τις δημόσιες συναθροίσεις, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το συνδικαλισμό και το απεργιακό δικαίωμα, συνιστούν προληπτικά αυταρχικά μέτρα, ενόψει των νέων «κυμάτων» κοινωνικής αναταραχής που τρέμουν οι κυρίαρχοι κύκλοι.

Αυτή η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και οι άμεσες ανάγκες της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απαιτούν επειγόντως τη συγκέντρωση δυνάμεων. Ανταποκρινόμενοι σε αυτήν την απαίτηση, εκατοντάδες αγωνιστές της Αριστεράς, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, των κοινωνικών κινημάτων, της νεολαίας, και με τη στήριξη πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς, ξεκινήσαμε έναν οργανωμένο διάλογο για όλα τα «καυτά» ζητήματα, ταυτόχρονα με την αναγκαία -όσο ποτέ άλλοτε- κοινή δράση στους αγώνες. Φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην επανασύνδεση της Αριστεράς με το «σώμα» της, την Εργατική Τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εκεί, όπου «βασιλεύει» η σύγχρονη εκμετάλλευση, ειδικά της νέας γενιάς, ο εργασιακός κατακερματισμός, το απόλυτο «διευθυντικό δικαίωμα». Εκεί, όπου γεννιέται και αναπαράγεται ο εργοδοτικός, γραφειοκρατικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ και πολλές ακόμη Συνδικαλιστικές Οργανώσεις)

Αποφασίσαμε να δράσουμε από κοινού, ώστε να συνδεθεί ο αναγκαίος αγώνας αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, με τον αγώνα για εργασιακές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις, και με το πολιτικό πρόγραμμα μιας άλλης κοινωνικής προοπτικής υπέρ του λαού. Οι πρόσφατες νίκες στην Efood και στην COSCO έστειλαν ισχυρό μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες -και στην Αριστερά-, ότι οι εργατικοί αγώνες μπορούν να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι, εάν είναι ενωτικοί, οργανώνονται από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και εξασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή στήριξη και αλληλεγγύη της κοινωνίας.

Όσοι και όσες συγκροτήσαμε την Αριστερή Πρωτοβουλία σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το διάλογο, που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό, για αναζήτηση κοινής προγραμματικής βάσης. Παράλληλα, να συντονίσουμε τη δράση μας στο Εργατικό Κίνημα, στην Αυτοδιοίκηση και στα Κοινωνικά Κινήματα για τα κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα της εποχή μας. Για τη Δημόσια Υγεία, με εναλλακτικές προτάσεις για την πανδημία, για την προστασία και αναβάθμιση της Εργασίας και των λαϊκών εισοδημάτων (προτεραιότητα η μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη), για την προστασία και διεύρυνση των Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, για την αποτροπή νέων αποκρατικοποιήσεων, για τη στήριξη των αγώνων νεολαίας, εκπαιδευτικών, υγειονομικών κ.λπ. Έχουν συγκροτηθεί, ήδη, Ομάδες Εργασίας για όλα τα παραπάνω θέματα που θα διαμορφώσουν κοινές θέσεις, προτάσεις και στόχους, και παράλληλα θα προωθήσουν το συντονισμό των δυνάμεών μας στα μέτωπα πάλης και τους διάφορους κοινωνικούς χώρους. Στον προγραμματισμό της δράσης, θα ενταχθούν και οι ανοιχτές συνελεύσεις και εκδηλώσεις της Αριστερής Πρωτοβουλίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όλα τα ανωτέρω, επιδιώκουμε να οδηγήσουν στη συγκρότηση Μετωπικού Πολιτικού Φορέα, με προοπτική και την εκλογική παρέμβαση, Φορέα που φιλοδοξούμε να καλύψει το κενό πραγματικής αντιπολίτευσης, επεξεργασίας και διεκδίκησης μιας εναλλακτικής -στη λιτότητα και στον ευρωμονόδρομο- πολιτικής, με προοπτική το Σοσιαλισμό.

Όσο σκυθρωπή κι αν φαίνεται η εποχή μας, η Ταξική Πάλη, οι πρόσφατοι αγώνες στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο ανοίγουν καινούργια «φωτεινά μονοπάτια» για την Αριστερά, πείθουν πως τα ανυπότακτα τμήματα της κοινωνίας δε σιωπούν. Κινητοποιούνται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά και μια δική τους πολιτική έκφραση. Μια νέα νέα Αριστερά των αγώνων, του διαλόγου και ενός σύγχρονου σχεδίου ανατροπής.

Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Αυτή είναι η πρόσκληση από εμάς. Αυτή είναι η πρόκληση για όλους και για όλες.

O Γρηγόρης Καλομοίρης είναι στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter