Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Αποσοβήθηκε νέος πόλεμος στο παρά πέντε

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Αποσοβήθηκε νέος πόλεμος στο παρά πέντε

Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν είχαν εισέλθει 3.5 χιλιόμετρα εντός αρμενικών εδαφών. Η Αρμενία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η αποχώρηση μετά από διπλωματικούς χειρισμούς και μία νέα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και της Ρωσίας.

Η περιοχή Σιούνικ πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων στον Καύκασο. Ένας νέος πόλεμος έμοιαζε προ των πυλών. Η περιοχή είναι στρατηγική σημασίας, διότι από εκεί θα συνδεθεί το Μπακού με την απομακρυσμένη επαρχία του ονόματι Ναχιτσεβάν, συνδέεται το Γιερεβάν με τη Τιφλίδα και είναι η πύλη προς την καρδιά της Αρμενίας. Το Αζερμπαϊτζάν εκβίασε τις εξελίξεις και τις επιτάχυνε, καταλαμβάνοντας διάφορες περιοχές στα σύνορα και αμφισβητώντας επί της ουσίας την Αρμενική κυριαρχία.

Οι περιοχές που πρόκειται να παραδώσει είναι οι παρακάτω (https://twitter.com/Armbreakingnews/status/1395670588396560385https://twitter.com/Armbreakingnews/status/1395670641685188610)

Η παραχώρηση εδαφών συνδέεται με μία συμφωνία που διέρρευσε στην Αρμενία, και επιβεβαιώθηκε από τον Αρμένιο πρωθυπουργό Πασινιάν. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αναγνώριση των «διεθνών εδαφών» του Αζερμπαϊτζάν και τη συγκρότηση μίας επιτροπής που θα καθορίσει τις όποιες συνοριακές διαφορές. Η συμφωνία θα εκτελεστεί υπό την εποπτεία της Ρωσίας. Κάνοντας τη τελευταία ρυθμιστή των εξελίξεων στη περιοχή, επιβεβαιώνοντας τη θέση της στον Καύκασο.

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να δουλέψει σε μία ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία. Ελπίζουμε ότι μετά τις (σ.σ. Αρμενικές) εκλογές θα υπάρξει διαύγεια. Η ειρηνευτική συμφωνία προϋποθέτει την αναγνώριση την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ.

Οι παραπάνω εξελίξεις διαδραματίστηκαν έπειτα από την φημολογούμενη παρουσία πάνω από 1000 Αζέρων στρατιωτών (500 έχει επιβεβαιώσει ο Πασινιάν), ασκήσεις του Αρμενικού στρατού και κινητοποίηση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, καταγράφηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, όπου πιάστηκαν κυριολεκτικά στα χέρα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν 10 τραυματίες Αρμένιοι και 30 Αζέροι τραυματίες.

Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε Γιερεβάν και Στεπανακέρτ (πρωτεύουσα του αρμένικου Αρτσάχ) όπου οι διαδηλωτές ζητούσαν τη παραίτηση του Πασινιάν διότι τον θεωρούν προδότη έπειτα από την παράδοση αρμενικών περιοχών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter