Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για τις νέες συγκρούσεις

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για τις νέες συγκρούσεις

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντάλλαξαν την Τρίτη κατηγορίες ότι η άλλη πλευρά ξεκίνησε την ίδια μέρα μάχες κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, καθώς ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των παλιών εχθρών ένα χρόνο μετά τον πόλεμο τους για την διεκδικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των αρμενικών στρατευμάτων ως αποτέλεσμα των μαχών που ξέσπασαν μετά από επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων επαληθεύεται και ότι το Ερεβάν «έχασε τον έλεγχο δύο στρατιωτικών θέσεων». Παράλληλα, η Αρμενία ζήτησε την συνδρομή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το  αρμενικό υπουργείο Άμυνας, οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε 15 αρμένιους στρατιώτες ενώ 12 αιχμαλωτίστηκαν. Η σύγκρουση αυτή ήταν η χειρότερη από την πολεμική διένεξη του 2020 για το Ναγκόρνο Κάραμπαχ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 6.500 ανθρώπους.

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία για τις νέες ταραχές, καθώς το υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι αρμένιοι στρατιώτες επιτέθηκαν σε αζέρικες θέσεις σε περιφέρειες στο Ναγκόρνο Κάραμπαχ, τις οποίες η Αρμενία έπρεπε να παραχωρήσει στην συμφωνία εκεχειρίας του Νοεμβρίου του 2020.

Η θέση της Ρωσίας είναι λεπτή καθώς διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Μετά την εκεχειρία πέρυσι διατηρεί στην περιοχή 2.000 στρατιώτες ώστε να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει «να βοηθήσει την Αρμενία να προστατέψει την εδαφική της κυριαρχία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter