Αρμενία-Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πασινιάν για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων

Αρμενία-Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πασινιάν για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων

Σε μια σπάνια κίνηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ειρήνη και σταθερότητα

Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη διμερή διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, η οποία θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασαν την προσδοκία τους για την έγκαιρη εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν κατά τη συνάντηση μεταξύ των Ειδικών Αντιπροσώπων των χωρών τους την 1η Ιουλίου.

Αφορμή για το τηλεφώνημα ήταν οι θρησκευτικές εορτές στις δύο χώρες: ο αρμένιος πρωθυπουργός συνεχάρη τον τούρκο πρόεδρο για το Κουρμπάν Μπαϊράμ (γιορτή των θυσιών ή Ιντ αλ Αντχά) και ο πρόεδρος ευχήθηκε στον πρωθυπουργό για τον επερχόμενο Βαρνταβάρ, τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Ιησού Χριστού.

Συμφωνία για άνοιγμα συνόρων

Υπενθυμίζεται ότι η Αρμενία και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει να ανοίξουν τα κοινά τους σύνορα για υπηκόους τρίτων χωρών και για πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες εδώ και δεκαετίες και τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων έχουν κλείσει από το 1993, στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Τούρκοι και Αρμένιοι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης άλλα πιθανά βήματα που μπορούν να γίνουν για την επίτευξη του απώτερου στόχου της πλήρους ομαλοποίησης μεταξύ των αντίστοιχων χωρών τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter