Αρνείται να ενημερώσει λαό και πολιτικούς αρχηγούς για τη μυστική συμφωνία με την Τουρκία η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αρνείται να ενημερώσει λαό και πολιτικούς αρχηγούς για τη μυστική συμφωνία με την Τουρκία η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αποδέχθηκε μεσολάβηση και του ΝΑΤΟ. Τι παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Αρνείται η κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα ή έστω στους πολιτικούς αρχηγούς την «έγγραφη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ανεπίσημες και απόρρητες συζητήσεις Ελλάδας Τουρκίας με την μεσολάβηση του Βερολίνου», που αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον άρθρο του με το οποίο απευθύνθηκε στην διεθνή κοινή γνώμη.

Ερωτηθείς ο κ. Πέτσας στο μπρίφινγκ είπε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει στην δημοσιότητα την συμφωνία όταν κρίνει ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον». Σε ερώτηση για το αν θα ενημερώσει την αντιπολίτευση είπε «ρωτήστε τον κ. Τσίπρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενημερωθεί κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μισή ώρα αργότερα όμως διαψεύστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίoς σε δήλωσή του καταγγέλλει «μυστική διπλωματία με την οποία δεσμεύει την χώρα». Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με διγλωσσία χρησιμοποιώντας άλλη γλώσσα στο εξωτερικό όπου μιλά για «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» και άλλη στο εσωτερικό για τον φόβο των εσωκομματικών αντιδράσεων όπου κάνει λόγο για «μία μόνο διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις συζητήσεις στο χθεσινό Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει δεχθεί την διαμεσολάβηση: «Δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας.

Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας. Επαναλήφθηκε, επίσης, η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter