Αρνήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής να δεχτεί τις κρυφές ηχογραφήσεις Βαρουφάκη από τα Eurogroup του 2015 - Η απάντηση του ΜέΡΑ25

«Βόμβα» Βαρουφάκη με τις ηχογραφημένες συνομιλίες από τα Eurogroup του 2015

«Βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό με απροσδιόριστες προεκτάσεις για την ευρωπαϊκή σκηνή έριξε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραδίδοντας στα πρακτικά της Ολομέλειας στικάκι με τα ηχητικά των συνεδριάσεων του Eurogroup που είχε ηχογραφήσει ο ίδιος το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Με αφορμή την συζήτηση που προκάλεσε η αναφορά του στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της επανάκτησης εργασιακών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο Γ. Βαρουφάκης είπε επί λέξει κλείνοντας τη δευτερολογία του:

«Κύριε πρόεδρε επειδή τα ψεύδη για το 2015 χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον των εργαζόμενων σήμερα, εναντίον της πρώτης κατοικίας, υπέρ της ρευστοποίησης περιουσιών τόσο ιδιωτικών όσο και δημοσίων. Εμείς, στο ΜΕΡΑ25, πιστεύουμε στη διαφάνεια. Ήρθε η στιγμή να τελειώσουν τα ψέματα. Εμείς, θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το τι συνέβαινε μέσα στο Eurogroup το 2015. Επειδή, πρώτον, με την απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν καθόλα νόμιμη η ηχογράφηση στο Eurogroup αυτών των απαράδεκτων που έλεγαν οι τροϊκανοί που ήθελαν να συντρίψουν τους δικούς σας ψηφοφόρους όχι μόνο τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Που ήθελαν να εξευτελίσουν την Ελλάδα στο σύνολό της. Που δεν κατέθεταν ποτέ καμία τεχνοκρατικά άρτια πρόταση. Που απέρριπταν όλες τις δικές μας άρτιες προτάσεις».

Δείχνοντας τον φάκελο που εμπεριέχει το στικάκι με τις ηχογραφημένες συνεδριάσεις των Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης πρόσθεσε: «Αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν εκεί μέσα, εδώ έχω τις ηχογραφήσεις κύριε πρόεδρε (της Βουλής). Αφήνω στη διακριτική ευχέρειά σας τον τρόπο με τον οποίον θα τις κοινοποιήσετε στα μέλη του Κοινοβουλίου».

Τη στιγμή που ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 κατέβαινε από το βήμα της Βουλής, ο φακός της κάμερας συνέλαβε τον πρωθυπουργό να γελά με όσα είχε ακούσει. Ύστερα από την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, o πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε ότι απορρίπτει ως απαράδεκτο τον φάκελο που κατέθεσε στα πρακτικά ο Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι η Βουλή δεν θα γίνει αχθοφόρος των ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Τασούλας τόνισε πως ούτε ο ίδιος, ούτε η Βουλή θα μετατραπούν σε βαστάζο ή αχθοφόρο των ευθυνών Γ. Βαρουφάκη, καλώντας παράλληλα κλητήρα προκειμένου να επιστρέψει ως απαράδεκτο τον φάκελο του γραμματέα του ΜΕΡΑ25. O χειρισμός του προέδρου της Βουλής επικροτήθηκε και χειροκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό. 

«Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο κ. Βαρουφάκης να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και επέστρεψε ως απαράδεκτη, στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, την επιστολή του με τις κρυφές ηχογραφήσεις στα Eurogroup, του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Όπως ειδικότερα είπε ο πρόεδρος της Βουλής:

«Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένου. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων».

ΜέΡΑ25: Η Αλήθεια τρομάζει

«Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε σήμερα στα χέρια του Προεδρείου της Βουλής συσκευή αποθήκευσης που περιείχε τις ηχογραφήσεις των Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του ’15.

Η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι “οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες".

Πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους.

H αντίδραση του Προέδρου της Βουλής να επιστρέψει το ντοκουμέντο ως «απαράδεκτο», απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.