Αρνητικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αρνητικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τις αρνητικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε το κλείσιμο της αξιολόγησης, με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να σχολιάζουν πως η κυβέρνηση υπέκυψε στο σχέδιο Σόιμπλε.

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία ανέφερε πως πρόκειται για “άλμα κάτω από τον πήχη”. Πιο συγκεκριμένα: “Η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δις ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας.

Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.

Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες.

Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε.

Η Κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν.

Αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα.

Μια καθηλωμένη οικονομία, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αφήνει να αναπνεύσει.

Και ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, που είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της.

“Πολύ κακό για το τίποτα”

Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του Eurogroup.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα», ενώ επεσήμανε ότι «χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και 4,5 δισ. νέα δυσβάσταχτα μέτρα, για να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον, μετά την λήξη του προγράμματος. Αν και εφόσον…».

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, πρόκειται για άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη. «Πέρασαν δυόμιση χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική. Η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει ακριβά στον τόπο. Ό,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη», καταλήγει.

“Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του ’16”

«H δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα» σχολιάζει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Η κυβερνητική προπαγάνδα βλέπει παντού νίκες ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική, σημειώνει το Ποτάμι. Τα 8,5 δισ. ευρώ εισπράττονται σήμερα μετά από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητας και με «τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα», ενώ για το χρέος, επί της ουσίας «υιοθετήθηκε το σχέδιο Σόϊμπλε με μικροβελτιώσεις, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα».

«Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Αλλά το στοίχημα αυτό είναι ανίκανη να το κερδίσει. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα, είναι έννοιες ξένες με το πολιτικό DNA των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σχολιάζει το Ποτάμι. 

ΔΗΜΑΡ: Ο Τσίπρας έφυγε με φέσι

«Οι αυταπάτες έχουν τελικά επώδυνες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Προνομοθέτησαν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας, συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά έτη χωρίς να πετύχουν την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους» τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για το Eurogroup.

«Όλα αυτά απλώς για να πάρουν τη δόση. Με το χθεσινό αποτέλεσμα είναι να απορεί κανείς, γιατί καθυστερούσαν τόσους μήνες και εντεινόταν η αβεβαιότητα. Πέρασε η γραμμή του Σόιμπλε και δέχτηκαν το ΔΝΤ να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα. Και μετά από όλα αυτά έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έβαλε γραβάτα, αλλά έφυγε και με φέσι» τονίζει η ΔΗΜΑΡ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter