Άρνηση στη Novartis για ασφαλιστικά μέτρα κατά ανταγωνιστικών γενοσήμων

Άρνηση στη Novartis για ασφαλιστικά μέτρα κατά ανταγωνιστικών γενοσήμων

Το βρετανικό Δικαστήριο Πατεντών αρνήθηκε στην ελβετική φαρμακευτική εταιρεία την απόδοση ασφαλιστικών μέτρων απέναντι σε πέντε εταιρείες που είναι στη διαδικασία «πατεντοποίησης» γενοσήμων για την αντιμετώπιση μιας μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο λόγος που προέβη σε αυτή την κίνηση είναι ότι τα γενόσημα αυτά, εάν εγκριθούν για να μπουν στην αγορά, θα είναι ανταγωνιστικά στο δικό της σκεύασμα, Gilenya.

Το δικαστήριο, δεν έδωσε στη Novartis αυτό που ήθελε καθώς έκρινε ότι ήταν απίθανο το καθοδικό σπιράλ τιμών για το Gilenya, δεδομένου του γεγονότος ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας δεν έχει ρυθμιστικούς φόρους για το συγκεκριμένο προϊόν, και το ότι καμιά απώλεια δεν θα μπορούσε να μην καλυφθεί επαρκώς σε περίπτωση που οι υπόλοιπες πατέντες εγκριθούν.

Ιστορικό

Η Novartis είχε εκκρεμή Ευρωπαϊκή Αίτηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας. Μετά την άρνηση χορήγησης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας τον Νοέμβριο του 2020, η Novartis υπέβαλε άμεσα προσφυγή στο Τεχνικό Συμβούλιο Προσφυγής (TBA), της οποίας η ακρόαση έγινε τον Φεβρουάριο του 2022. Το TBA αποφάσισε να παραπέμψει την αίτηση πίσω στο Εξεταστικό Τμήμα τρεις ημέρες μετά την ακρόαση και τώρα αναμένεται να χορηγηθεί στα μέσα Ιουνίου 2022.

Στις 2 Μαρτίου 2022 η Novartis έκανε προσφυγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζήτησε προκαταρκτική διαταγή ασφαλιστικών μέτρων για να αποτρέψει την εισαγωγή πέντε γενοσήμων στην αγορά. Η ακρόαση για αυτήν την αίτηση έγινε δύο εβδομάδες μετά την υποβολή της και πέντε ημέρες πριν από τη λήξη της ρυθμιστικής και εμπορικής αποκλειστικότητας της Novartis για το Gilenya. Οι εναγόμενοι στην αίτηση ήταν οι Teva, Dr Reddy’s, Glenmark, Tillomed και Zentiva, καθένας από τους οποίους έλαβε άδεια κυκλοφορίας για τα προϊόντα φινγκολιμόδης (η δραστική ουσία του Gilenya) το 2020 και το 2021 και κρίθηκε πιθανό ότι θα μπορούσε να επιδιώξει να εισέλθει στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άρνηση έφεσης 

Στην απόφασή του το Δικαστήριο Πατεντών έκρινε ότι δεν πρέπει να δώσει δικαίωμα έφεσης. Το κύριο σημείο του σκεπτικού ήταν ότι η Novartis δεν θα είναι αναγκασμένη να κατεβάσει την (μονοπωλιακή) τιμή του Gilenya, αφού θα μπορέσει να εισαγάγει στην αγορά ένα δικό της γενόσημο μέσω της θυγατρικής της, Sandoz. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter