Άρον-άρον πήρε πίσω το υπ. Παιδείας τη ρατσιστική εγκύκλιο που ζητούσε τεστ κορονοϊού για τα προσφυγόπουλα

Οργανωμένο ρατσισμό επιχείρησε να προωθήσει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο της υφυπουργού Σ. Ζαχαράκη, αφού ουσιαστικά ενοχοποιούνταν ανήλικα παιδιά προσφύγων χωρίς κανένα επιδημιολογικό δεδομένο.

Το κριτήριο που θέλησε να ορίσει  το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στη φοίτηση στα Δημοτικά σχολεία της χώρας στα παιδιά των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ξεσήλωσε θύελλα αντιδράσεων και παρέμβαση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, με αίσιο αποτέλεσμα, καθώς τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση. 

 Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχετική ανακοίνωσή του η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα ακόλουθα:

«Είναι θετικό ότι μετά τη χθεσινή παρέμβαση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, και άλλες αντιδράσεις που υπήρξαν, αποσύρθηκε η ρατσιστικής έμπνευσης εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, να προσκομίζουν μόνο τα προσφυγόπουλα αρνητικό τεστ κόβιντ, προκειμένου να εγγράφονται στα σχολεία.

Είναι, όμως, καιρός να παρέμβει το υπουργείο και σε άλλες περιπτώσεις ρατσιστικών φαινομένων και διακρίσεων.

Για την εξεύρεση λύσης για τα παιδιά της Μόριας και των άλλων προσφυγικών δομών στα νησιά.

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που έπρεπε να καεί η Μόρια για να τα "ανακαλύψει" η ελληνική κυβέρνηση και η στεγαζόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετική υπηρεσία.

Για τα προσφυγόπουλα της Ριτσώνας που η δήμαρχος Χαλκίδας προσπαθεί με ανάλογο σκεπτικό να αποκλείσει από τα σχολεία του Δήμου.

Για τις ανύπαρκτες ψηφιακές υποδομές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, που πρωτοποριακά ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύτηκε ποικιλοτρόπως από την πρώτη στιγμή που η Ν.Δ. ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν δραματικά τα προσφυγόπουλα που φοιτούσαν σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Η απόπειρά της, μέσω του τεστ κόβιντ, να υψώσει φραγμούς ξενοφοβίας και διακρίσεων, στην εγγραφή των προσφύγων στα σχολεία απέτυχε.

Την καλούμε να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και να σταματήσει, με την όλη πολιτική της στο Μεταναστευτικό, να δυναμιτίζει το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες, να υποδαυλίζει τις ακροδεξιές αντιδράσεις και να εκθέτει με αίσχη, όπως αυτό της Μόριας, αλλά και με τις απωθήσεις στο Αιγαίο, τη χώρα μας διεθνώς».

Η ρατσιστική εγκύκλιος που αποσύρθηκε

Στην εγκύκλιο, που έφερε την υπογραφή της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, προβλεπόταν ότι οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν εξέταση για την Covid-19 η οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν και να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. 

Συγκεκριμένα, για την εγγραφή και φοίτηση μαθητών/τριών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η εγκύκλιος ανέφερε:

Β. Για την εγγραφή και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης ανήλικων αιτούντων ή ανήλικων τέκνων αιτούντων διεθνή προστασία στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν ΔΥΕΠ ισχύουν οι προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης με αρ. πρωτ. 2099/ΓΔ4/9-1-20 (Β’ 208) «Εγγραφές ανήλικων αιτούντων ή ανήλικων τέκνων αιτούντων διεθνή προστασία σε σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας»:

α) Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία της Υπηρεσίας Ασύλου ή άλλου ισοδύναμου, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των μαθητών/τριών,

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ), αναγκαίο για τη συμμετοχή έκαστου μαθητή/τριας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και

γ) Διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμών ή προφύλαξης, αναγκαίο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς και εξέταση για COVID-19 η οποία πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν τη φοίτηση και είναι αρνητική προς τον ιό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.