Αρσένης: Η κυβέρνηση προχώρησε σε παράνομη και άδικη περικοπή επιδομάτων αναπήρων εν μέσω πανδημίας

Αρσένης: Η κυβέρνηση προχώρησε σε παράνομη και άδικη περικοπή επιδομάτων αναπήρων εν μέσω πανδημίας

Την άμεση επαναφορά του επιστημονικού και προνοιακού επιδόματος των δικαιούχων αναπήρων στο ύψος που είχε πριν τις παράνομες περικοπές και την αναστολή, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25. Για τον σκοπό αυτό, ο Βουλευτής υπέβαλε σε αναφορά την επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤΥ).

“Για ποιο λόγο θεώρησε σωστό η κυβέρνηση να περικόψει τα επιδόματα στους ανάπηρους συμπολίτες μας, όταν τα χρειάζονται περισσότερο;” ρωτά ο Βουλευτής.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του ΕΟΤΥ κάνει λόγο για περικοπή του επιστημονικού επιδόματος στους/στις τυφλούς/ες συνταξιούχους επιστήμονες, που συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα νομίμως. Δικαίωμα κατακτημένο μέσα από τους πολυετείς αγώνες του αναπηρικού κινήματος, για να στηρίξει τους/τις τυφλούς αποφοίτους των πανεπιστημιακών σχολών, να εργαστούν στο αντικείμενο των σπουδών τους. Επίδομα απαραίτητο, καθώς ένας τυφλός επαγγελματίας δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς βοηθό στην μη προσβάσιμη ελληνική κοινωνία.

“Και αν η περικοπή του επιστημονικού επιδόματος είναι άδικη και παράνομη, η αναστολή χορήγησης και περικοπή, κατα περίπτωση, του προνοιακού επιδόματος στους/στις ανάπηρες που δικαιούνταν ορφανική σύνταξη, αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αναλγησίας,” δήλωσε ο Βουλευτής Κρίτων Αρσένης. “Όσοι και όσες ανάπηροι συνάνθρωποί μας λαμβάνουν μία ελάχιστη ορφανική σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 313 ευρώ το μήνα, και αφού έχουν χάσει τους μόνους φροντιστές αναπήρων, τους γονείς τους, βλέπουν σήμερα να περικόπτεται ή να αναστέλλεται επ αόριστον το προνοιακό τους επίδομα. Ένα κράτος μονίμως απόν, με ανεπαρκείς και υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, μετακυλίει, με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, για άλλη μία φορά το βάρος της βλάβης στις πλάτες του ατόμου. Η αναπηρία, όμως, και η άρση των εμποδίων που η ίδια οι κοινωνία θέτει, είναι συλλογική ευθύνη, όχι ατομική υπόθεση.”

Προχωρούν σε αναστολή εν μέσω πανδημίας και ζητούν να αποδείξουν οι ανάπηροι ότι ορθώς λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα, όταν έχουν γίνει επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα τελευταία 8 χρόνια, διαβάζουμε στα Δελτία Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων. Και μάλιστα, σε μία περίοδο που οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, και η πλειονότητα των αναπήρων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ζητούν να τα στείλουν μέσω διαδικτύου, λες και όλοι/όλες οι ανάπηροι έχουν σκάνερ, υπολογιστή, ίντερνετ και την τεχνογνωσία για όλα αυτά.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ακόμα πως η απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς προηγούμενη γραπτή προειδοποίηση προς του φορείς αναπήρων, στερώντας τους έτσι το δικαίωμα της ένστασης και αναιρώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους ίδιους φορείς, ότι δεν θα κάνει περικοπές επιδομάτων αναπήρων.

“Η περικοπή και αναστολή χορήγησης επ’αόριστο επιδομάτων αναπήρων εν μέσω πανδημίας, με πραξικοπηματικό τρόπο, συνιστά ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία”, τόνισε ο Κρίτων Αρσένης “Φαίνεται να ξεχνά, ο κ. Μητσοτάκης, πως τα μέτρα θετικών διακρίσεων, όπως τα προνοιακά επιδόματα, είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα του κράτους απέναντι στις κοινωνικές ομάδες, που το ίδιο περιθωριοποιεί με την απουσία συμπεριληπτικής πολιτικής. Στο αναπηρικό κίνημα λένε «Τίποτα Για Εμάς Χωρίς Εμάς». Ας ακούσει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός την φωνή των αναπήρων”.

Διαβάστε την αναφορά.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/04/08/5e8e1404825e63270c5353f3.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter