Ο κλάδος των εκπαιδευτικών «έχει δοκιμάσει την άρση της μονιμότητας με τραγικές συνέπειες» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Καργόπουλος, αναφερόμενος στους 52.000 συμβασιούχους από τους 170.000 συνολικά εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία. Εξήγησε ότι αυτό έχει αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες ώρες κάθε χρόνο, πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να ξεκινάνε να διδάσκονται το Φεβρουάριο, προβλήματα με την παράλληλη στήριξη και πολλά άλλα.
«Αν αρθεί και από τους υπόλοιπους 120.000 εκπαιδευτικούς η μονιμότητα τότε τα σχολεία θα βαρέσουν διάλυση», σημείωσε ο κ. Καργόπουλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ERT News.
Υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο της άρσης μονιμότητας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή είναι χαμηλόμισθοι, εντείνει τον κίνδυνο οι εκπαιδευτικοί να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 1.500 κενά, έχει εξαντληθεί ο πίνακας του ΑΣΕΠ και το υπουργείο έχει φτάσει στο σημείο να βάζει μέχρι και 70χρονους συνταξιούχους ως ωρομίσθιους να κάνουν μάθημα σε παιδιά δημοτικού!
Σημείωσε ότι η άρση της μονιμότητας στην Εκπαίδευσης θα δυσχεράνει και τις παιδαγωγικές σχέσεις που αναπτύσσουν εκπαιδευτικοί με μαθητές, όπως συμβαίνει με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που μόλις έχουν αρχίσει να γνωρίζουν τους μαθητές τους, στέλνονται σε άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή «που μπορεί να περάσουν μήνες, χρόνια» μέχρι να αποκτήσουν κώδικα επικοινωνίας με τους μαθητές τους.
Απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα γίνει με καθηγητές για τους οποίους γίνονται παράπονα και αν θα μπορούσε η αξιολόγηση να λειτουργήσει θετικά σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Καργόπουλος εξήγησε ότι τέτοιοι εκπαιδευτικοί δέχονται ήδη πειθαρχικές κυρώσεις και απομακρύνσεις κατόπιν καταγγελιών και αναφορών γονέων είτε σε Συλλόγους Διδασκόντων, είτε σε διευθυντές, συμβούλους και προϊστάμενους Εκπαίδευσης.
Οι θεατρινισμοί που ζητά το υπουργείο από τους εκπαιδευτικούς δεν πρέπει να είναι το κριτήριο βάσει του οποίου θα αξιολογείται ένας δάσκαλος ή ένας καθηγητής, τόνισε, αλλά η επιστημονική και παιδαγωγική του εγκυρότητα. Οι ίδιοι οι πρόεδροι Παιδαγωγικών Τμημάτων και έγκριτοι επιστήμονες «μιλούν για παιδαγωγική και επιστημονική γελοιότητα» σε σχέση με τον τρόπο που αξιολογεί το υπουργείο.
Διαβάστε επίσης:
Εξαδάκτυλος: Κοροϊδεύει για το παραϊατρείο στον ΠΙΣ καθώς το πειθαρχικό ακόμη να συνεδριάσει
Λάρισα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πατέρας των δύο κακοποιημένων παιδιών