Αρθρο του Αλέξη Τσίπρα: Ο λαός υπογράφει το συμβόλαιο της Αλλαγής

Αρθρο του Αλέξη Τσίπρα: Ο λαός υπογράφει το συμβόλαιο της Αλλαγής

Τα επιχειρήµατα έχουν εξαντληθεί, τα προγράµµατα και οι προτάσεις των κοµµάτων έχουν κατατεθεί, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν σήµερα τον λόγο. Αυτοί θα αποφασίσουν αν θα δώσουν άφεση αµαρτιών στο καθεστώς Μητσοτάκη ή µια ευκαιρία στην Αλλαγή. Μια δεύτερη ευκαιρία στη Ν∆ του κ. Μητσοτάκη ξέρουµε καλά τι θα σηµαίνει. Ή την πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία να κυβερνήσει χωρίς τρόικες και καταναγκασµούς, µε το πρόγραµµά του, και να κριθεί γι’ αυτό.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα έχει πει ότι είναι καλύτερη µια αριστερή κυβέρνηση που κάνει ό,τι µπορεί από µια δεξιά που κάνει ό,τι θέλει. Ρήση ακόµη πιο επίκαιρη όταν η δεξιά κυβέρνηση είναι µια κυβέρνηση Τραµπ, Μπολσονάρο, Ορµπάν ή Μητσοτάκη. Αλλά, προφανώς, κανένας δεν ψηφίζει µόνο επειδή τον συγκινεί µια εύστοχη διαπίστωση. Ψηφίζουµε µε βάση τις ιδέες και τις αξίες µας. Για να τιµωρήσουµε, αλλά και να δώσουµε χώρο στις ελπίδες και τις προσδοκίες µας.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λοιπόν; Γιατί ζητάµε από κάθε δηµοκρατικό πολίτη, από τους νέους, τους εργαζόµενους, τη µεσαία τάξη να δώσουν σήµερα την πρώτη θέση, την εµπιστοσύνη τους και την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ; Γιατί ζητάµε από κείνους που αποφασίζουν την τελευταία στιγµή –και δεν είναι λίγοι–, ακόµη και από τους συντηρητικούς πολίτες που αποστρέφονται τις πρακτικές Μητσοτάκη, να παραµερίσουν τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις και να δώσουν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Γιατί, πρώτα πρώτα, µόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σηµαίνει ήττα της χειρότερης δεξιάς κυβέρνησης που γνωρίσαµε µετά τη µεταπολίτευση. Πολιτικά και µαθηµατικά είναι σαφές. Αν δεν είναι πρώτο κόµµα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα είναι η Ν∆ του κ. Μητσοτάκη. Ή το αντίθετο. Και το πρώτο κόµµα θα έχει τον πρώτο λόγο στον σχηµατισµό κυβέρνησης. Κάθε ψήφος –και βέβαια η ψήφος οργής και αποδοκιµασίας– θα µετρήσει δηλαδή τελικά στο ποιος δεν θα είναι και ποιος θα είναι αύριο στη διακυβέρνηση του τόπου.

Για τον πολίτη που έχει φτάσει συνεπώς στο «ως εδώ» και θέλει να απαλλαγεί η χώρα από το καθεστώς που ισοπεδώνει δικαιώµατα και ζωές, να τιµωρηθούν οι υπόλογοι για βαρύτατα εγκλήµατα κατά της δηµοκρατίας και των ανθρώπων, να µαταιωθεί η συγκάλυψη, να ηττηθούν οι συστηµικές πρακτικές, η κανονικότητα της αδικίας, ο εργασιακός γύψος, η λαφυραγώγηση του κράτους, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι το όπλο του. Πανίσχυρο και µοναδικό.

Αλλά η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι µόνο ψήφος αποδοκιµασίας, τιµωρίας, οργής αν θέλετε για όσα ζήσαµε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι και ψήφος που µετατρέπει την οργή σε πολιτική πράξη. Είναι το κλειδί της Αλλαγής. Το µέσο για να ανοίξει η προοπτική µιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Γιατί, ό,τι αρνητικό κι αν καταλογίζει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, χρειάζεται πολλή εχθροπάθεια για να µην αναγνωρίσει ποιες κοινωνικές οµάδες έχουν προτεραιότητα στην πολιτική του.

Ο δηµόσιος χώρος, το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική προστασία είναι η ψυχή του προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η δηµόσια υγεία, η παιδεία, ο πολιτισµός, το περιβάλλον και η ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν πίσω είναι οι σταθερές του. Και η αξιοπιστία τους αποδείχτηκε όταν εν µέσω δηµοσιονοµικής ασφυξίας εξαντλήσαµε ως κυβέρνηση τα περιθώρια και κάθε δυνατότητα για να στηρίξουµε την κοινωνική πλειοψηφία. Συνήθως υπό το κράτος εκβιασµών και απειλών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το διαλυµένο ΕΣΥ. Ανοιξε τις πόρτες των νοσοκοµείων για εκατοµµύρια ανασφάλιστους. Ιδρυσε νέες πανεπιστηµιακές σχολές και τµήµατα. Εδωσε ανάσα στους εργαζόµενους µε την αύξηση του βασικού µισθού. Αποκατέστησε το εργασιακό καθεστώς και προστάτεψε τους εργαζόµενους µε τον αναβαθµισµένο ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας. Και θυµόµαστε όλοι τις κατηγορίες ότι έσωσε τις συντάξεις µε αντάλλαγµα τη Μακεδονία.

∆εν τα αναφέρω όλα αυτά από κάποιου είδους έπαρση. Ή για να αποκρύψω τα λάθη που κάναµε. Τα αναφέρω γιατί στην πολιτική, όπως και στη ζωή µας, το παρελθόν προδιαγράφει το µέλλον. Και να δείξω ότι αν έτσι λειτουργήσαµε σε συνθήκες ασφυξίας, σε συνθήκες κανονικότητας, χωρίς το λουρί των δανειστών στον σβέρκο, οι πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας µπορούν να γίνουν κυρίαρχες. Να χτίσουµε βήµα βήµα µια κοινωνία συνοχής, ισονοµίας και αλληλεγγύης.

Ναι, αλλά η οικονοµία; Η ∆εξιά τα καταφέρνει καλύτερα από την Αριστερά σ’ αυτό το πεδίο. Η άποψη αυτή, που διακινείται από την καθεστωτική προπαγάνδα, διαστρέφει την πραγµατικότητα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Ποιοι τραυµάτισαν βαριά την οικονοµία. Ποιοι ταυτίστηκαν και ταυτίζονται µε την «οικονοµία των σκανδάλων», βάζοντας στη θέση του επιχειρείν το λεηλατείν τα δηµόσια ταµεία. Στη θέση των επενδύσεων το ξεπούληµα.

Τι κάναµε και τι δεν κάναµε εµείς έχει καταγραφεί. Βγάλαµε τη χώρα από τον βάλτο της χρεοκοπίας, τη βάλαµε στις αγορές, µεταστρέψαµε την πτώση µε δώδεκα τρίµηνα ανάπτυξης. Αφήσαµε 37 δισ. ευρώ στα ταµεία του κράτους, προίκα στην πατρίδα και στήριγµα σταθερότητας. Ενώ την ίδια στιγµή µειώσαµε την ανεργία και προστατέψαµε την εργασία. ∆εν τα καταφέραµε κι άσχηµα για «κρατιστές» και «αντίπαλοι των επενδυτών», δηλαδή της ασυδοσίας, των καρτέλ και της αισχροκέρδειας.

Το τι έκαναν και τι κάνουν οι «άριστοι» της οικονοµίας και οι θιασώτες του «όποιος δεν προσαρµόζεται πεθαίνει» το ζήσαµε και το ζούµε. Πενήντα δισ. ευρώ µεγαλύτερο το δηµόσιο χρέος και σαράντα δισ. ευρώ µεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος την τελευταία τετραετία. ∆ιανοµή των κονδυλίων ανάκαµψης σε ελάχιστους οµίλους. Πολιορκία της µεσαίας τάξης από την ακρίβεια, τα χρέη, τον αποκλεισµό από τις τράπεζες, τους πλειστηριασµούς. Ούτε οι αριθµοί δεν ευηµερούν τελικά στην οικονοµία του καθεστώτος. Εκτός βέβαια από τους αριθµούς των απευθείας αναθέσεων.

Ναι, αλλά µπορείτε; Αυτό αναρωτιούνται πολλοί που συµφωνούν µε το Συµβόλαιο Αλλαγής που έχουµε καταθέσει αλλά έχουν αµφιβολίες αν θα µπορέσουµε να το κάνουµε πράξη. Ναι, απαντώ, χωρίς καµιά επιφύλαξη, ξέρουµε και µπορούµε. Γιατί έχουµε την απόφαση, το πρόγραµµα, το σχέδιο, τους ανθρώπους. Γιατί επίσης είµαστε πολύ πιο έµπειροι και πιο υποψιασµένοι για τις παγίδες. Και γιατί διαθέτουµε το µεγάλο όπλο της εντιµότητας. Καθαρά χέρια.

Υπογράψτε µε την ψήφο σας σήµερα το Συµβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι µια ευκαιρία για την Ελλάδα. Η προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει αέρα στα πανιά της προόδου και ανάσα στην κοινωνία. ∆εν υπάρχουν µαγικές λύσεις, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Υπάρχουν όµως ο οδικός χάρτης, η προσπάθεια, η σύγκρουση µε παθογένειες και άνοµα συµφέροντα, η αφοσίωση στο κοινό καλό. Υπάρχει το εργαλείο της Αλλαγής και του καινούργιου: ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τα χιλιάδες µέλη του.

∆εν µας αξίζει αυτό που ζούµε. ∆εν µας αξίζει ένας πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να καταλάβει και να νοιαστεί. Η Αλλαγή σήµερα είναι προσδοκία αλλά και ανάγκη. Χτυπάει την πόρτα µας. Ας την ανοίξουµε µε την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter