Άρθρο – «χαστούκι» από ΜΜΕ της Σκωτίας για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Άρθρο – «χαστούκι» από ΜΜΕ της Σκωτίας για τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Ράπισμα» στους πολέμιους της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, αποτελεί το κύριο άρθρο εφημερίδας της Σκωτίας. Όπως επισημαίνει, η συζήτηση για την επιστροφή τους στην Αθήνα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα και υπό άλλες συνθήκες.

Η «The Scotsman», στο κύριο άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση, με τίτλο: «Brexit: Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιστρέψει τα “Ελγίνεια Μάρμαρα’ πίσω στην Ελλάδα ως δώρο (σ.σ. Brexit: Why UK should give ‘Elgin Marbles’ back to Greece as a gift) και υπογραμμίζει πως ήρθε η στιγμή να γυρίσουν στο σπίτι τους, με αφορμή το Brexit.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών λένε ναι στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο με αυτά που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο Brexit σημαίνει τώρα ότι αυτό είναι και το εθνικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», τονίζεται.

Συνεχίζει αναφέροντας: «Τώρα, στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών του Brexit, η ΕΕ έχει ζητήσει τη συζήτηση “ζητημάτων που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής τους”, που ερμηνεύεται ως αναφορά στα γλυπτά, γνωστά στο Ηνωμένο Βασίλειο ως τα μάρμαρα του Έλγιν. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει πραγματικά σημασία για την Ελλάδα, μια χώρα που υπέφερε σημαντικά από το οικονομική κρίση του 2008 και εξακολουθεί να αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, οπότε είναι κατανοητό ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη τουλάχιστον να προσπαθήσει να το θέσει θέμα στην ημερήσια διάταξη».

Και καταλήγει: «Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι. Το μέλλον των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο αποτελεί το μισό περίπου του συνόλου, δεν θα πρέπει να συνδέεται με εμπορικές συζητήσεις σχετικά με την πρόσβαση των τραπεζών της Βρετανίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ, τα δικαιώματα αλιείας στη Βόρεια Θάλασσα ή τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter