Αρβανίτης για το έγκλημα στα Τέμπη: «Ένα πολιτικό όργανο αποφασίζει αν θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη»

Αρβανίτης για το έγκλημα στα Τέμπη: «Ένα πολιτικό όργανο αποφασίζει αν θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη»

Για τον εκτροχιασμό του κράτους δικαίου μίλησε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης στην εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου για το έγκλημα στα Τέμπη, λέγοντας πως ενα πολιτικό όργανο δεν μπορεί να αποφασίζει για το αν θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη, πριν δώσει το λόγο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος έκανε επίσης μια τοποθέτηση.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε εσάς, για να εκφράσω πόσο σας θαυμάζω. Είστε ήρωές μας, στο όραμά μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Σας θαυμάζουμε και δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Κάνετε κοινωνικό έργο στη χώρα μας και στην δημοκρατία μας» είπε απευθυνόμενος στην Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ασλανίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης στο Ευρωκοινοβούλιο για το έγκλημα στα Τέμπη: «Δεν θα σας εγκαταλείψουμε ποτέ»

«Η ελληνική κυβέρνηση μπάζωσε τα στοιχεία σε τρεις μέρες»

Μιλωντας στα αγγλικά ώστε να ακουστεί σε όσους παρακολουθούσαν εκτός Ελλάδος τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση μπάζωσε τα στοιχεία σε ένα σημείο εγκλήματος, μέσα σε τρεις ημέρες».

Λέγοντας επίσης πως «Οι πολίτες δεν είναι ίσοι στην Ελλάδα απέναντι στον νόμο» εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση και τον ιδιο τον πρωθυπουργό κάνοντας αναφορά στο θέμα των υποκλοπών αλλά και την διολίσθηση και του Κράτους Δικαίου.

Ένα πολιτικό όργανο αποφασίζει αν θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη

Ο κ. Αρβανίτης αναρωτήθηκε «τι συμβαίνει όταν οι Έλληνες πολίτες νιώθουν ότι υπόκεινται άνιση μεταχείριση ενώπιον της δικαιοσύνης σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες σε παρόμοιες καταστάσεις ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εφαρμογή κανόνων που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης και είναι υποχρεωτικοί για τα κράτη μέλη»;

Συνεχίζοντας ο κ. Αρβανίτης εξηγώντας το πώς οι ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν στο σιδηρόδρομο περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα, έθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Το τρένο θα είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη αν η σύμβαση 717 είχε εκτελεστεί; Αν υπήρχαν ικανά μέτρα ασφαλείας (σηματοδότητη, τηλεδιοίκηση) ώστε να αποτρέψουν τη σύγκρουση; Ποιοι είναι οι λόγοι των υπέρμετρων καθυστερήσεων; Πού πήγαν οι ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζονταν για τα συστήματα ασφαλείας και τελικά ποιοι ευθύνονται»;

Ακόμη ο κ. Αρβανίτης, αναφέρθηκε στο γεγονός πως «αν και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αλλά και το γραφείο Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας ανέλαβε να αναζητήσει τις απαντήσεις για την επίμαχη σύμβαση 717 και εν συνεχεία ζήτησε την παραπομπή δύο Υπουργών, το έργο της εμποδίστηκε καθώς το εθνικό δίκαιο προβλέπει ασυλία, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής των Ελλήνων, με αποτέλεσμα ένα πολιτικό όργανο να αποφασίζει τελικά για το αν θα εξεταστούν οι ποινικές ευθύνες από ένα δικαστήριο και αν θα επιβληθούν ποινές. Με άλλα λόγια, να αποφασίσει κατά βούληση αν θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη».

Σόφι Ιντ Βελτ: «Μπορείτε να βασίζεστε σε μας»

Σε σύντομη τοποθέτησή της η Ολλανδή Ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ Βελτ δήλωσε πως οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στη δικαιοσύνη και στο κράτος δικαίου. «Η ΕΕ έχει το απόλυτο καθήκον να μείνει στο πλευρό των πολιτών της. Εδώ μπορείτε να δείτε πως η διαφθορά κυριολεκτικά σκοτώνει», είπε αναφερόμενη στο έγκλημα των Τεμπών και συνέχισε πως «τώρα που πρόκειται για ανθρώπους προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες γιατί δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Οι Έλληνες είναι συμπολίτες τους. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, και διακομματικά, γιατί πιστεύω πως όλοι και περισσότεροι κατανοούν τι συμβαίνει. Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς. Είμαστε μαζί σας».

Ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης δικαιοσύνης σχολιάζοντας όσα γίνονται στην εξεταςτική επιτροπή της Βουλής, μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν πάμε και όπου βγει.. ξέρουμε που θα βγει. Θα βγει στο ότι ευθύνεται ο σταθμάρχης και ο μηχανοδηγός που έχασε τη ζωη του. Ξέρουμε πως η ευθύνη δεν θα βαρύνει πολιτικό πρόσωπο».

Με τη σειρά της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Κουντουρά είπε πως: «Οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης θα μας βρει απέναντι. Το έγκλημα δεν πρέπει να ξεχαστεί. Είναι υποχρέωση μας να μην υπάρξει για άλλη μια φορά ατιμωρησία».

Ο Διονύσης Καλαματιανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ανέφερε: «Δίχως καμία αμφιβολία, είναι προκλητικός ο ισχυρισμός ότι για το κακό ευθύνεται μόνο το ανθρώπινο λάθος. Είναι σαφές πως η Πολιτεία όφειλε να έχει κάνει όσα χρειάζονταν για να υπάρχει ασφάλεια στον σιδηρόδρομο. Εμείς από την πλευρά μας δεν επιτρέπουμε να υπάρξει συγκάλυψη και σκοτάδι σε αυτό το έγκλημα. Δεν επιτρέπουμε να κυριαρχήσει η έπαρση και η αλαζονεία των κυβερνώντων. Κάνουμε τα πάντα για να δικαιωθούν τα θύματα και οι συγγενείς. Δεν αφήνουμε να ξεχαστούν οι νεκροί. Όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, κάθε ευρωπαίος πολίτης, ενώνουμε τη φωνή μας και τη δράση μας και βρισκόμαστε με αποφασιστικότητα και δυναμισμό στο πλάι των συγγενών των θυμάτων για να δικαιωθούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Σύντομο μήνυμα έστειλε και ο ευρωβουλετής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου ο οποίος απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων είπε πως θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους.

Με την σειρά του ο Γιώργος Κύρτσος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην Ελλάδα ο καθένας είναι μόνος του. Το καθεστώς για να το αντιμετωπίσεις χρειάζεσαι αγωνιστική ενότητα. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι ανάμεσα στους 330 που ψήφισαν… Το να σου βάλουν ένα κοριό δεν είναι τίποτα μπροστά στην απώλεια που βιώσατε εσείς».

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Στις χώρες σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή;» (Video)

Έγκλημα στα Τέμπη: 337.000 υπογραφές στο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού για απόδοση δικαιοσύνης

Τέμπη: «’Επιβάτες’ στην ίδια ταχεία ενός εκτροχιασμένου και τυχοδιωκτικού κράτους» – Συγκλόνισε πατέρας θύματος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter