Αρβανίτης: Η ΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία κατά των αγωγών SLAPP, ενώ ο Μητσοτάκης αδρανεί

Αρβανίτης: Η ΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία κατά των αγωγών SLAPP, ενώ ο Μητσοτάκης αδρανεί

Για προκλητική αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στα φαινόμενα εκφοβισμού κατά δημοσιογράφων μέσω άσκησης καταχρηστικών αγωγών, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστας Αρβανίτης με αφορμή την Πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία από τις καταχρηστικές αγωγές.

Η οδηγία στέλνει μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει στοχοποιήσει δημοσιογράφους όπως ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου, καθώς η Βιέρα Γιούροβα ξεκαθαρίζει ότι θα βοηθήσει όσους διακινδυνεύουν να μιλήσουν όταν διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον, όταν αναφέρονται, για παράδειγμα, σε καταγγελίες για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Ο Κώστας Αρβανίτης επισημαίνει σε δήλωσή του ότι «οι μαζικές αγωγές, τα διαβόητα SLAPP όπως είναι γνωστά πλέον και στη χώρα μας, που εξαπολύονται με ρυθμό πολυβόλου εν μέσω προκλητικής αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνιστούν μια σοβαρή απειλή για την Ελευθερία της Ενημέρωσης, αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών».

Αναλυτικά η δήλωση του Κ.Αρβανίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια νέα πολυαναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία από τις καταχρηστικές αγωγές που ασκούνται κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μαζικές αυτές αγωγές, τα διαβόητα SLAPP όπως είναι γνωστά πλέον και στη χώρα μας, όπου εξαπολύονται με ρυθμό πολυβόλου εν μέσω προκλητικής αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνιστούν μια σοβαρή απειλή για την Ελευθερία της Ενημέρωσης, αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σε θετική κατεύθυνση και παρεμβαίνει προτείνοντας μια σειρά από δραστικές νομοθετικές καινοτομίες.

Στη μακρά διαδικασία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα ακολουθήσει θα συμβάλουμε στο να αναδειχθεί ποιες από αυτές τις προτάσεις υπηρετούν τον αντικειμενικό στόχο της σημαντικής αυτής ρύθμισης και αν κάποιες ενδεχομένως δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, για μια ακόμη φορά βλέπουμε τη μεγάλη σύγκρουση εντός της ΕΕ: Από τη μία οι δυνάμεις της Δημοκρατίας που στοχεύουν στην υπεράσπιση των ελευθεριών και του Κράτος Δικαίου. Από την άλλη όσοι επιτρέπουν, αν όχι επιδιώκουν, μια Δικαιοσύνη – εργαλείο στα χέρια ολίγων και ισχυρών.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα μάχη ξεκινά.

Διαβάστε επίσης

«Χαστούκι» Κομισιόν σε Μητσοτάκη: Οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter