Αρβανίτης: Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να είναι α λά καρτ σε Ελλάδα και ΕΕ

Αρβανίτης: Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να είναι α λά καρτ σε Ελλάδα και ΕΕ

H Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο της Ομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου (DFRMG) της Επιτροπής LIBE για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Αν υποχωρήσουμε σε αυτό κάνουμε τεράστια ζημιά στο όραμα που λέγεται Ε.Ε. και Δημοκρατία», τόνισε στην παρέμβασή του για το ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.

«Στην Ελλάδα έχουμε διώξεις, δολοφονίες δημοσιογράφων και αυτό που βλέπω σε πολλές χώρες είναι η προσπάθεια οικονομικά ισχυρών να ελέγξουν τη δημοκρατία. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Και μέσα από αυτό, βλέπουμε και τις διώξεις των δημοσιογράφων, και το χτύπημα του Κράτους Δικαίου και τις διώξεις των δικαστικών λειτουργών», υπογράμμισε ο Κώστας Αρβανίτης.

Η πρόεδρος της ομάδας, ευρωβουλευτής του  Renew Σόφι ιν’τ Βελντ, στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της ελευθερίας του Τύπου: «Το παρατηρητήριο ξεκίνησε τις εργασίες του πριν από τρία χρόνια, μετά τη δολοφονία της Δάφνη Καουράνα Γκαλιζία και του Γιαν Κούτσιακ, στη Μάλτα και τη Σλοβακία αντίστοιχα. Στο μεταξύ διευρύναμε το αντικείμενό της ώστε να συμπεριλάβει συγκεκριμένα τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία, αλλά και την Ελλάδα, όπου πρόσφατα δολοφονήθηκε δημοσιογράφος».

Η αυξημένη ανησυχία της επιτροπής για τη χώρα μας, επιβεβαιώνεται και τυπικά, καθώς με αφορμή τη δολοφονία Καραϊβάζ έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση, για τις 24 Ιουνίου, με θέμα την «Προστασία της Δημοσιογραφίας και Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στην Ελλάδα», στην οποία θα συμμετέχουν και Έλληνες δημοσιογράφοι, προκειμένου να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στα όργανα της Ε.Ε.

Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του δημοκρατικού τόξου, μίλησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την ανάγκη υπεράσπισης του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου. Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν ακόμη ανησυχίες για την ουσιαστική αδράνεια Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπροστά στα φαινόμενα αυτά, αλλά και για τη στάση των υπό παρακολούθηση κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας, η πρόσφατη αποχώρηση του Σλοβάκου Πρωθυπουργού από τη σχετική ακρόαση, γεγονός που καθίσταται ακόμη πιο προβληματικό δεδομένης της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter