Αρβανίτης σε Μετσόλα: «Να καταδικάσει το Ευρωκοινοβούλιο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο – Το κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα κατοχής»

Αρβανίτης σε Μετσόλα: «Να καταδικάσει το Ευρωκοινοβούλιο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο – Το κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα κατοχής»

Επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑΚώστας Αρβανίτης στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, ζητώντας την επίσημη καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ενόψει της επερχόμενης τραγικής 50ης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, στις 20 Ιουλίου.

Ο Κώστας Αρβανίτης, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την πρόεδρο να καταδικάσει επίσημα την τουρκική εισβολή, να εκφράσει αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό και να επαναλάβει την υποστήριξη της Ευρώπης για την επανένωση της Κύπρου από το βήμα της Ολομέλειας που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, ζήτησε να υψωθεί η κυπριακή σημαία σε όλα τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ημέρα της επετείου, «ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό».

«Η Τουρκία παραβιάζει και αγνοεί πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και επιμένει στη λύση δύο κρατών, η οποία έχει καταδικαστεί μαζικά από τη διεθνή κοινότητα. Η μόνη βιώσιμη λύση για να επουλωθούν οι πληγές του κυπριακού λαού είναι η επανένωση του νησιού μέσω διαλόγου και διπλωματίας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το κυπριακό ζήτημα είναι, πρώτα και κύρια, ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμη Πρόεδρε του ΕΚ,

Η 20ή Ιουλίου 2024 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, μιας πράξης που παραβιάζει βαθύτατα το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 είχε ως αποτέλεσμα το 36% της κυπριακής επικράτειας να περιέλθει de facto υπό τουρκικό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βιάστηκε και σκοτώθηκε, 200.000 Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν προς τον νότο, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες, και μέχρι σήμερα, πολλοί θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ ένας σημαντικός αριθμός Ελληνοκυπρίων παραμένει μέχρι σήμερα παγιδευμένος στα κατεχόμενα εδάφη.

Η Τουρκία παραβιάζει και αγνοεί πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και επιμένει στη λύση δύο κρατών, η οποία έχει καταδικαστεί μαζικά από τη διεθνή κοινότητα. Η μόνη βιώσιμη λύση για να επουλωθούν οι πληγές του κυπριακού λαού είναι η επανένωση του νησιού μέσω διαλόγου και διπλωματίας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το κυπριακό ζήτημα είναι, πρώτα και κύρια, ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Ενόψει της επερχόμενης τραγικής επετείου, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ήθελα να σας ζητήσω να καταδικάσετε επίσημα την τουρκική εισβολή, να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας στον κυπριακό λαό και να επαναλάβετε την υποστήριξη της Ευρώπης για την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαίο διεθνές νομικό καθεστώς, κατά την επικείμενη ολομέλεια στο Στρασβούργο. 

Επιπλέον, θα ήθελα να ζητήσω να υψωθεί η κυπριακή σημαία σε όλα τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ημέρα της επετείου, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό.

Με εκτίμηση,

Κώστας Αρβανίτης Ευρωβουλευτής, The Left

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter