Αρχαιοφύλακες: «Οι πύλες της Ακρόπολης δεν εκχωρούνται»

Αρχαιοφύλακες: «Οι πύλες της Ακρόπολης δεν εκχωρούνται»

Επιστολή διαμαρτυρίας του προσωπικού φύλαξης του Μνημείου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού και φυσικά προς τον ΟΔΑΠ δημοσιεύει το Documento, υπογεγραμμένη από εργαζόμενους στη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Τα μέλη του φυλακτικού προσωπικού της Ακρόπολης, με προεξάρχοντες εργαζόμενους που πρόσκεινται στη ΝΔ, εκφράζουν με την επιστολή τους την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του ΟΔΑΠ να προκηρύξει διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών ελέγχου των πυλών πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης σε ιδιώτες.

Μια απόφαση που ουσιαστικά εκχωρεί το μνημείο σε επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως έγραψε το Documento στις 5/12/2023. Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι θυμίζουν στον πρωθυπουργό ότι το μνημείο της Ακρόπολης φυλάσσεται και οι πύλες της ελέγχονται από το ελληνικό κράτος και από το ορκισμένο προσωπικό του Δημοσίου. ζητώντας την παρέμβασή του για τη «θεσμική απρέπεια» του ΟΔΑΠ και δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για παροχή στοιχείων.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για το διαχρονικό έργο της συνταγματικά κατοχυρωμένης φύλαξης αρχαιοτήτων, το οποίο εκχωρείται από το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΟΔΑΠ, σε ιδιώτες με το σαθρό επιχείρημα της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ποια αναβάθμιση, αναρωτιούνται, όταν τα τυπικά προσόντα απασχόλησης στο εργασιακό αντικείμενο υποβαθμίζονται με αυτό τον τρόπο;

Οι εργαζόμενοι ενός από τους παλαιότερους κλάδους της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αναφέρονται στην «αμετροέπεια» του ΟΔΑΠ, ο οποίος μετά από χρόνια αδράνειας, παραδίδει τα τιμαλφή στους «ξένους». Ο ΟΔΑΠ που, όπως λένε δεν διέθεσε εκτυπωτές για να δουλέψουν παραπάνω εκδοτήρια όλο το καλοκαίρι, που επί σειρά ετών δεν άλλαζε ούτε μπαταρίες στα τουρνικέ εισόδου και αποφάσισε φέτος να δουλεύουν οι υπάλληλοι με φορητά ακυρωτικά «σαν σε συναυλία».

Καταγγέλλουν επίσης ότι το δίκτυο δουλεύει με πατέντες και εξαρτήματα που αγόρασαν από φιλότιμο οι ίδιοι οι υπάλληλοι φέτος, οι οποίοι το καλοκαίρι αναγκάστηκαν να «μετατοπίζουν» τις ουρές των επισκεπτών, κατόπιν σπασμωδικών πολιτικών του ΟΔΑΠ, από τα ταμεία στις πύλες και από τις πύλες πάνω στο βράχο, καθιστώντας τη διέλευση των προπυλαίων περιπέτεια.

Το προσωπικό της φύλαξης κάνει λόγο για τη διαχρονική συμβολή του στις υπηρεσίες του μνημείου εξυπηρετώντας πάνω από 20.000 επισκέπτες την ημέρα στη θερινή σεζόν, με έσοδα της τάξης των 50.000.000 το χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και με πολλαπλά οφέλη στην τουριστική αγορά και στην οικονομία της χώρας.

Κι όλα αυτά με ένα σύστημα e-ticketing που όπως καταγγέλλουν- και όχι για πρώτη φορά- εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις δικλείδων ασφαλείας, με αποτέλεσμα την άνθιση φαινομένων αισχροκέρδειας και εξαπάτησης του κοινού. Τέλος καταγγέλλουν ότι οι τουριστικοί πράκτορες έχουν, αν αγνοία της υπηρεσίας, απευθείας επικοινωνία με τους τεχνικούς του συστήματος.για τη ρύθμιση ζητημάτων διάρκειας ισχύος των εισιτηρίων τους.

Με την επιστολή τους οι εργαζόμενοι καλούν επίσης την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και του θεσμικού ρόλου της και ζητούν την ενεργοποίηση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων του ΥΠΠΟ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter