«Αρχαιολογία της Πληροφορικής» στα ελληνικά σχολεία του 2021

Οταν στα παιδιά του Γυμνασίου διδάσκεται πληροφορική αρχαιολογία

Μια φορά και ένα καιρό τα αρχεία των υπολογιστών τα έσωζαν οι χρήστες τους σε χάρτινες δισκέτες οι οποίες μετά από μερικά χρόνια αντικαταστάθηκαν από πλαστικές.

Κάπως έτσι θα έπρεπε να αρχίζει το βιβλίο της Πληροφορικής της Α' Γυμνασίου που και εφέτος θα διδαχθούν οι μαθητές. Αντίθετα το σχολικό έτος 2020-2021 τα πρωτάκια του Γυμνασίου θα διδαχθούν ότι «... σήμερα οι δισκέτες τείνουν να αντικατασταθούν από τη μνήμη φλας, το CD-ROM ή το DVD-ROM...».

Διακτίνιση στο παρελθόν, την ώρα που πριν ακόμη πάνε στο Δημοτικό, παίζουν στα δάκτυλα τον υπολογιστή των γονιών τους και αποθηκεύουν στο icloud. 

Απόσπασμα από το βιβλίο της Α' Γυμνασίου

Ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν στέλνει τους μαθητές του Δημοτικού το υπουργείο Παιδείας, ίσως για να γνωρίσουν καλύτερα την πορεία εξέλιξης της παρουσίασης ζωντανής εικόνας στα κινητά τους τηλέφωνα. Γιατί δεν εξηγείτε διαφορετικά η παρουσίαση στο βιβλίο της Δ' Δημοτικού του... εικονοτηλεφώνου που παρουσιάζεται ως η μέγιστη εξέλιξη της τεχνολογίας ως εξής: «Θα σε δω στο τηλέφωνο! Όταν καλείς κάποιον στο τηλέφωνο, μπορείς όχι μόνο να τον ακούσεις αλλά και να τον δεις. Χάρη σε μια ειδική τηλεοπτική κάμερα, η εικόνα στέλνεται ως ηλεκτρικό σήμα μέσω ενός καλωδίου, όπως ακριβώς και η φωνή στο συνηθισμένο. Η εικόνα εμφανίζεται σε μια μικρή οθόνη σαν αυτή της τηλεόρασης».

Απόσπασμα από το βιβλίο της Δ' Δημοτικού

Εκεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν έχουν φτάσει ακόμη φαίνεται τα κινητά τηλέφωνα!!

Κατά τα άλλα η υπουργός Παιδείας και οι «άριστοι» σύμβουλοί της υποστηρίζουν ότι βάζουν τα θεμέλια για την Ελλάδα του μέλλοντος ονειρευόμενοι startaps και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα που για τα βιβλία που διδάσκουν στους μαθητές είναι σαν να διαβάζουν Ανθουρ Κλαρκ to 1960.

Πάντως είναι σίγουρο ότι δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές θα ρίξουν πολύ γέλιο στις τάξεις. Αλλωστε χρειάζεται και αυτό σε ένα «σύγχρονο» σχολείο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.