Αρχαιολογικός θησαυρός εντοπίστηκε τυχαία από αγρότη στην Ιεράπετρα (Photos)

Αρχαιολογικός θησαυρός εντοπίστηκε τυχαία από αγρότη στην Ιεράπετρα (Photos)

 Ένας νέος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε τυχαία μέσα σε ελαιώνα, από αγρότη, στην περιοχή Ρουσσές Κεντριού Ιεράπετρας.

Ο αγρότης επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητο από το λιόφυτό του και οι τροχοί του αυτοκινήτου του έπεσαν σε ένα κοίλωμα στη γη, το οποίο έδινε την εικόνα αρχαίου τάφου.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, αμέσως ειδοποιήθηκε η Αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία κινητοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού και τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Παπαδάτο, ο οποίος εργάζεται στην ανασκαφή του Γαϊδουροφά Ανατολής με 15 φοιτητές διαφόρων σχολών Αρχαιολογίας.

Με τη συνδρομή των φοιτητών ξεκίνησε άμεσα ανασκαφική έρευνα η οποία αποκάλυψε λαξευτό θολωτό τάφο της Υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου στον οποίο βρέθηκαν δύο λάρνακες και πάρα πολλά Μινωικά αγγεία.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr η κα. Χρύσα Σοφιανού «πρόκειται για έναν μοναδικό θολωτό λαξευτό τάφο σε βάθος τεσσάρων μέτρων, ο οποίος δεν μας παραπέμπει σε ταφή κάποιου άρχοντα της περιόδου εκείνης, δηλαδή της Υστερομινωικής ΙΙΙ (1500 – 1400 π.Χ.), αλλά σε τάφο ενός κοινού θνητού».

Οι λάρνακες και τα αγγεία που βρέθηκαν έχουν αμπαλαριστεί και θα μεταφερθούν στην αίθουσα συντήρησης αρχαιοτήτων του Αγίου Νικολάου και από εκεί θα επιστρέψουν για να εκτεθούν στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας όπου ανήκουν, όταν τελειώσουν οι εργασίες συντήρησής τους.

«Στην ευρύτερη περιοχή δεν έχουμε αναφορές για άλλους τέτοιους τάφους. Ωστόσο θεωρώ ότι η έρευνα μας θα πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε η κα. Σοφιανού.

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε στο Facebook ο Νίκος Πετάσης:





Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter