Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη «μικρή Πομπηία» νότια της Λυών

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη «μικρή Πομπηία» νότια της Λυών

«Εξαιρετικά ευρήματα» έφεραν στο φως Γάλλοι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με το υπουργείο πολιτισμού, σε οικόπεδο που προοριζόταν για συγκρότημα κατοικιών.

Μια ολόκληρη ρωμαϊκή συνοικία ήρθε στην επιφάνεια στα περίχωρα της μικρής πόλης Βιέν στη νοτιοανατολική Γαλλία και μαζί της εξαιρετικά διατηρημένα πολυτελή οικήματα και δημόσια κτίρια.

«Σταθήκαμε ανέλπιστα τυχεροί. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για την πιο αξιόλογη ανασκαφή ρωμαϊκού χώρου τα τελευταία 40 με 50 χρόνια,» είπε στο βρετανικό «Guardian»ο Μπενζαμέν Κλεμάν, ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στις όχθες του ποταμού Ροδανού, 30 χιλιόμετρα περίπου νότια της Λυών.

Η πόλη της Βιέν, γνωστή για το θέατρο και ναό της που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο, αποτέλεσε σημαντικό σταυροδρόμι το οποίο ένωνε τη βόρεια με τη νότια Γαλατία.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα καλύπτουν μια περιοχή 7.000 τετραγωνικών μέτρων, γεγονός που επιτρέπει στις γαλλικές αρχές να μιλούν για μια «εξαιρετική ανακάλυψη». Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι ο χώρος προοριζόταν για την ανέγερση ενός τεράστιου συγκροτήματος σπιτιών.

Η συνοικία περιλαμβάνει κτίσματα του 1ου αιώνα μ.Χ., τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων κατοικούνταν για 300 χρόνια περίπου προτού εγκαταλειφθούν εξαιτίας μιας σειράς πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή.

Οι κάτοικοι που τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν, άφησαν πίσω τους πολλά αντικείμενα τα οποία έμειναν σχεδόν ανέπαφα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ρωμαϊκής πόλης Πομπηίας, η οποία διατηρήθηκε σχεδόν αυτούσια αφότου θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα του γειτονικού Βεζούβιου. Εξ ου και το προσωνύμιο «μικρή Πομπηία», το οποίο έδωσαν οι Γάλλοι αρχαιολόγοι στη ρωμαϊκή συνοικία που ήρθε στο φως στη Βιέν.

Μεταξύ των ευρημάτων είναι ένα μεγάλο δημόσιο κτίσμα με ένα σιντριβάνι που κοσμείται από άγαλμα του Ηρακλή και το οποίο ο Κλεμάν θεωρεί ότι στέγαζε φιλοσοφική σχολή, αλλά και δύο οικίες με εντυπωσιακά μωσαϊκά, ένα εκ των οποίων απεικονίζει τη Θάλεια, μούσα της κωμωδίας, να απαγάγεται από τον Πάνα, θεό των σατύρων.

Η διαδικασία μεταφοράς των μωσαϊκών έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να καθαριστούν και να εκτεθούν στο μουσείο γαλλο-ρωμαϊκού πολιτισμού της Βιέν το 2019.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter