Αρχαιολόγοι σε πολιτική παράσταση (Photos και Video)

Αρχαιολόγοι σε πολιτική παράσταση (Photos και Video)

Εννέα αρχαιολόγοι (σταγόνα στον ωκεανό των περισσότερων από 900 μελών) αλλά με θεσμικές ιδιότητες, καθώς είναι διευθύντριες και διευθυντές σε Εφορείες Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ), ανακοίνωσαν, και προβλήθηκε δυσανάλογα από τα συστημικά ΜΜΕ, ότι ζητούν τη διαγραφή τους από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Στην επιστολή τους δικαιολογούν τη στάση τους λέγοντας: «Η μετάλλαξη του σωματείου δεν μας εκφράζει», καθώς η δημόσια εικόνα του, «όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου».

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του ΔΣ του».

Περίεργο είναι που αναφέρονται στο δημόσιο κτίριο που έχει αποδοθεί στον ΣΕΑ στην οδό Ερμού ότι «έχει περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας» τη στιγμή που έμειναν βουβοί (άφωνοι ίσως από την κατάσταση) παρατηρητές όσων συνέβησαν επί της υπουργικής θητείας Μενδώνη. Είναι σαφές ότι τους πολιτικούς σκοπούς της Λίνας Μενδώνη εξυπηρετούν με την πολιτική παράσταση που έσπευσαν να δώσουν για να προσφέρουν πάτημα στην υπουργό για την έξωση του ΣΕΑ και την παράδοση του κτιρίου-φιλέτο σε συμφέροντα.

Αλήθεια, τι έχουν πει οι εν λόγω αρχαιολόγοι για την Ακρόπολη; Αν οχυρωθούν πίσω από το επιχείρημα ότι η άποψη Κορρέ που διαφέρει από του Πικιώνη επειδή είναι μια μελέτη που ίσως έχει κάποιους υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα (άρα σύγκρουση επιστημονικών απόψεων), ας μας πουν τι έκαναν όταν πλημμύρισε η Ακρόπολη τον Δεκέμβριο του 2020 στην πρώτη νεροποντή (https://youtu.be/mzRq4M6yWTU). Ας μας πουν γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν με τις εικόνες χάους με τους επισκέπτες χωρίς να έχει κηρυχθεί απεργία. Γιατί δεν λειτουργεί συνεχώς το διαβόητο αναβατόριο-ανελκυστήρας;

Ας μας πουν τι έκαναν όταν κανιβαλίστηκε το μεγαλύτερο άθικτο μνημείο της βυζαντινής κοινωνικής ζωής στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Είχε θεσμοθετηθεί λύση χωρίς να το καταστρέφει και τελικά αναιρέθηκε με το πρόσχημα της επιτάχυνσης στην παράδοση του έργου την άνοιξη του 2023, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός – αν έχουν χάσει τον χρόνο, ακόμη το περιμένουμε.

Ας μας πουν τι έκαναν όταν οι φλόγες απείλησαν την αρχαία Ολυμπία και γιατί δεν μίλησαν όταν η ίδια η υπουργός επιτόπου επέβαλε το καλωσόρισμα σε κρουαζιερόπλοια στο ίδιο μέρος στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Ας μας πουν τι έκαναν όταν κάηκε το… πούσι των Μυκηνών.

 

Ας μας πουν τι έκαναν όταν επιχειρηματίας σήκωσε αρχαία άγκυρα και κανόνι της νεότερης εποχής από τον βυθό των Κυθήρων επειδή έτσι, υποτίθεται, τα έσωζε.

Ας μας πουν τι έκαναν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην απείρου κάλλους κοιλάδα των Μουσών. Ορθότερα, αντιδρούσε η ΕΦΑ Βοιωτίας αλλά όταν αποφάσισε και διέταξε η υπουργός (και ο γγ στο ΚΑΣ), η ΕΦΑ έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο, κατά το… χαμερπώς λεγόμενο.

Ας μας πουν τι έκαναν για τις επικοινωνιακές αφίξεις αρχαίων αντικειμένων με πολυετές δάνειο και πώς αντιμετωπίζουν τον δανεισμό αρχαιοτήτων για 25+25 χρόνια και θα κάνουμε μαύρα μάτια να τα δούμε.

Ας μας πουν τι έκαναν για την παράδοση των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε «προσωπικότητες» και στην αποκοπή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τα ίδια μουσεία, παρότι σχεδόν το σύνολο των αρχαιολόγων και των εργαζομένων αντιδρούσαν.

Ας μας πουν τι έκαναν για την παράδοση κυκλαδικών (δεν έχει κριθεί η γνησιότητά τους από κρατικές αρχές) ειδωλίων σκοτεινής προέλευσης σε ιδρύματα στο εξωτερικό και γιατί δεν εξανέστησαν για την εντυπωσιακή παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ας μας πουν γι’ αυτά τα… λίγα, τα οποία απολύτως επικοινωνιακά ορίστηκαν ως πολιτική. Και είναι διότι η διαχείρισή τους είναι πολιτική και όχι υπηρεσιακή. Και εμφανίζονται τώρα με αυτή την πολιτική παράσταση ως θεραπαινίδες αυτής ακριβώς της πολιτικής για να τη διασώσουν από την κοινωνική κατακραυγή.

Για πολλούς η απάντηση σταματά στο 41% και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την… ανταπόδοση.

Για την ιστορία, μόνο, θα αναφέρουμε τα ονόματα των αρχαιολόγων που υπογράφουν την κατάπτυστη ανακοίνωση εναντίον του 99% των συναδέλφων τους: Ολυμπία Βικάτου (διευθύντρια ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας), Γρηγόρης Γρηγορακάκης (διευθυντής ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης), Αναστασία Κουμούση (διευθύντρια ΕΦΑ Αχαΐας), Κρυσταλλία Μαντζανά (διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων), Άλκηστις Παπαδημητρίου (διευθύντρια ΕΦΑ Αργολίδας), Βαρβάρα Παπαδοπούλου (διευθύντρια ΕΦΑ Άρτας & αναπληρώτρια
ελλείποντος προϊσταμένου ΕΦΑ Ιωαννίνων), Αλεξάνδρα Χαραμή (διευθύντρια ΕΦΑ Βοιωτίας), Ιωάννης Χουλιαράς (διευθυντής ΕΦΑ Θεσπρωτίας), Αθανασία Ψάλτη (διευθύντρια ΕΦΑ Φωκίδας).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter