Αρχαιολόγοι: Στα… προσωπικά δεδομένα καταφεύγει το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να μην αποδειχτούν τα ψέματα της Μενδώνη

Αρχαιολόγοι: Στα… προσωπικά δεδομένα καταφεύγει το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να μην αποδειχτούν τα ψέματα της Μενδώνη

Tην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «ψευδείς αναφορές» που στόχο έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις γύρω από το νέο καθεστώς που θα διέπει τα 5 μεγάλα μουσεία της χώρας και προαναγγέλοντας παράλληκα πως θα «συνεχίζει να μαζεύει τα στοιχεία από τα μέλη του και θα τα ανακοινώσει πανελλαδικά».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς που αλλάζει το καθεστώς των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας, τα οποία αποκόβονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), γεγονός που έχει συγκεντρώσει τα «πυρά» των αρχαιολόγων, σύσσωμης της ανιπολίτευσης, επιστημόνων και σωματείων, οι οποίοι μιλούν μεταξύ άλλων για μετατροπή των μουσείων σε κομματικά «καταστήματα».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

Την Δευτέρα 13/2/2023, μέρα ψήφισης του νόμου για την αποκοπή των 5 Μεγάλων Μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, είχε προκηρυχτεί 24ωρη απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς και άλλων συλλόγων εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ.

Η απεργία ήταν από τις πλέον επιτυχημένες του κλάδου σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ήδη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από τα μέλη του, ξεπέρασε το 70%, ενώ σε κάποιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ τη Δευτέρα 13/2/2023 υπήρχε μόνο ένας αρχαιολόγος ως προσωπικό ασφαλείας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε στη Βουλή για 15% συμμετοχή στην απεργία.

Η απομονωμένη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, που καταγγέλλεται για την πολιτική της από όλο τον κόσμο του πολιτισμού και της επιστήμης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν κατάφερε να βρει ούτε έναν φορέα του πολιτισμού να πάρει θέση υπέρ του καταστροφικού νόμου για τα δημόσια Μουσεία, προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή δεδομένα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέδρασε άμεσα εκδίδοντας ανακοίνωση για το θέμα, ενώ την επόμενη μέρα ζήτησε από τα μέλη του στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία της χώρας να αποστείλουν τον αριθμό των απεργούντων μελών του συλλόγου σε σχέση με τον αριθμό των πραγματικά υπηρετούντων μελών. Με τον τρόπο αυτό, θα αποδεικνυόταν με στοιχεία η ακριβής συμμετοχή πέραν πάσης αμφισβήτησης.

Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έλαβαν σήμερα το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα: “Κατόπιν ερωτημάτων που δεχθήκαμε από Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, αναφορικά με το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την γνωστοποίηση ανά υπηρεσία του αριθμού των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην απεργία της 13ης Φεβρουαρίου 2023, θέτουμε υπόψη σας ότι, σύμφωνα με την απάντηση του Υπευθύνου Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΥΠΠΟΑ, στον οποίο ετέθη το ζήτημα, μια τέτοια γνωστοποίηση «θα στερείτο νομιμότητας».”

Είναι προφανές ότι:

  1. Η αλληλογραφία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τα μέλη του, που τυγχάνουν Διευθυντές, Τμηματάρχες και υπάλληλοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ δεν αφορά ούτε τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του ΥΠΠΟΑ, ούτε την πολιτική ηγεσία, ούτε τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.
  2. Ο αριθμός των απεργών μελών του Συλλόγου δεν αποτελεί προσωπικό, αλλά αριθμητικό δεδομένο. Δεν ζητήθηκε το ποιοι αλλά το πόσοι. Άρα δεν ανακύπτει κανένα ψευδεπίγραφο θέμα νομιμότητας, βάσει της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.
  3. Τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχουν εγγραφεί με αίτησή τους και ο Σύλλογος διαφυλάττει πρωτίστως και προεχόντως όλα τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μελών του, μεταξύ αυτών και των προσωπικών τους δεδομένων.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τις ίδιες της τις ψευδείς αναφορές και προσπαθεί με εκφοβισμό να σταματήσει την διαδικασία που θα αποδείκνυε τις ψευδολογίες και μάλιστα εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Σύλλογος συνεχίζει να μαζεύει τα στοιχεία από τα μέλη του και θα τα ανακοινώσει πανελλαδικά.

Διαβάστε επίσης:

Σε απεργία-αποχή οι αρχαιολόγοι ενάντια στην αλλαγή διοικητικού καθεστώτος στα Μουσεία

Αρχαιολόγοι: «Επιτέλους ποιος κυβερνά τα μουσεία;» Μήπως η Μαρέβα…;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter