Αρχαίος …καρκίνος βρέθηκε στην Νότιο Αφρική

Αρχαίος …καρκίνος βρέθηκε στην Νότιο Αφρική

Μία από τις παλαιότερες περιπτώσεις καρκίνου βρέθηκε στην περιοχή Σβάρτκραν (Swartkran) της Νοτίου Αφρικής.

Του Νίκου Σερβετά

Πρόκειται για αλλοιωμένο από τον καρκίνο οστό ποδιού, ηλικίας 1,7 εκατομμυρίων ετών, το οποίο βρέθηκε μέσα σε σπηλιά. Η εξέταση του ευρήματος έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Witwaterstrand και με τρισδιάστατη απεικόνιση διαπιστώθηκε ότι το άτομο έπασχε από οστεοσάρκωμα, μια μορφή καρκίνου των οστών.

Αυτό το κομμάτι ήταν το μόνο μέρος του σκελετού που βρέθηκε γεγονός που καθιστά δύσκολο στους επιστήμονες να αποφανθούν αν ανήκε σε παιδί ή ενήλικα και αν το άτομο αυτό, που θα πρέπει να θεωρείται πρόγονος του Homo sapiens, πέθανε λόγω του καρκίνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος στο δάχτυλο του ποδιού προκαλούσε οδυνηρούς πόνους ειδικά όταν το άτομο προσπαθούσε να περπατήσει.

Πρόκειται, πάντως, για την παλαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου σε άνθρωπο που βρέθηκε στον κόσμο. Παλαιότερα είχαν βρεθεί ανάλογες μορφές καρκίνου σε σκελετούς δεινοσαύρων και μαμούθ.

Η νέα ανακάλυψη αναμένεται να ανοίξει πάλι τη συζήτηση αναφορικά με το θέμα του καρκίνου στον άνθρωπο, αν δηλαδή είναι ασθένεια που εμφανίστηκε λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής ή αν υπήρχε πάντα και απλώς τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πιο δυναμική μορφή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter